PCR-biznis u Republici Srpskoj

Nabavna cena PCR-testa bila je 0,44 dolara, a Institut RS za javno zdravstvo nabavljao ih je za 30 do 80 maraka. Distributeri tvrde da su tenderi bili namešteni. UNDP je donirao više od polovine testova.

Od početka pandemije do danas, dakle u poslednjih 18 meseci, u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, ušlo je 348.000 PCR (Polymerase chain reaction) testova, što kroz kupovinu, što kroz donacije. Najveći deo ušao je kroz donacije UNDP (United Nations Development Programme). Prema podacima koje su nam dostavili, UNDP je u periodu od aprila 2020. do avgusta ove godine isporučio Institutu 204.900 testova koje je nabavljao putem javnih nabavki.

Međutim, prema podacima Instituta, taj broj je manji, tako da u računici nedostaje oko 25.000 testova UNDP.

„Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, od ukupnog broja PCR-testova, obezbedio je oko 27.000 testova putem javnih nabavki, oko 179.000 putem UNDP, dok je oko 142.000 testova donirano“, navodi se u odgovoru Instituta.

Dilovi

Testovi su, kako su nam rekli, nabavljani preko firmi „Ako Med“, „Shimadzu“, „Spektrolab“, „Ceemed“, „Lab Unica“, „Erkona“, „Biomedica“. Međutim, nakon što smo kontaktirali te firme, javile su se samo dve, kako bi demantovale učešće u nabavci. Tvrde da su poslove dobijale firme za koje je posebnom specifikacijom u tenderu to bilo omogućeno, a što žalbom nije moglo biti oboreno, zbog uslova pandemije u tom trenutku – to je pravdano hitnošću i nepredviđenim situacijama.

Iz jedne od pomenutih firmi, rekli su nam da su imali samo jednu isporuku za Institut na početku pandemije i da kasnije nisu mogli da prođu na tenderu. Iz druge su nam takođe rekli da je tenderska dokumentacija tako sastavljena da je samo određenoj firmi bilo omogućeno da dobije posao.

„Recimo, navedu da je potrebna određena boja ili da mora da sadrži neku oznaku koju ima samo taj dobavljač, i time si uslovio samo jednu kompaniju da prođe. Šta god si kasnije tražio kao objašnjenje i to ispunio, oni kažu ne valja. Nikom nije u interesu niža cena, nego da kroz cenu može da se izvuče maksimalna provizija“, kažu iz jedne od firmi, koja je nekoliko puta u proteklih godinu dana bezuspešno aplicirala na tendere.

UNDP je u periodu od aprila 2020. do avgusta ove godine isporučio Institutu 204.900 testova, a ne 179.000 kako tvrdi Institut za javno zdravstvo RS

Cena ispred kvaliteta

U tenderskoj dokumentaciji za nabavku PCR-testova navodi se da će se odabir najboljeg ponuđača bodovno izračunavati na način da 80 odsto bodova predstavlja cenu, a 20 odsto kvalitet. Na početku pandemije, u jednom od javnih poziva, taj odnos cene i kvaliteta bio je čak 95:5.

A cena je varirala od početka pandemije do danas. Podaci koji su nam dostavljeni iz pojedinih firmi koje uvoze testove, pokazuju da je cena jednog paketa koji sadrži 50 testova oko 22 dolara. To znači da je cena jednog testa 0,44 dolara.

„Međutim, morate imati u vidu troškove transporta, carinu, poseban režim skladištenja i ta cifra onda bude uvećana i do deset odsto“, objašnjavaju dobavljači.

Ekskluzivno pravo na komercijalno PCR-testiranje u RS polagao je Institut za javno zdravlje, koji se posljednjih dana suočava s istragama pravosudnih organa. Direktor Branislav Zeljković tereti se sa još nekoliko osoba za nameštanje tendera u kojima su određene firme dobijale poslove nabavke medicinske opreme i na taj način oštetile budžet za gotovo 800.000 maraka.

Cena komercijalnog PCR-testiranja na početku pandemije bila je 200 maraka, a cena po kojoj je Institut nabavljao testove tada je bila oko 30 maraka. U tu cenu, tvrde u Institutu, nisu uračunati set za ekstrakciju i virusnu transportnu podlogu, koji su sastavni deo testa, ali se nabavljaju odvojeno. U cenu testa ne ulazi ni potrošni laboratorijski materijal, zaštitna oprema za osoblje, osoblje i amortizacija aparata.

Inače, prema navodima Tužilaštva, u „Slučaju Institut“, medicinska odela koštala su 22 marke, a Institut ih je plaćao po 50 maraka.

Ogromna zarada, ogromna provizija

Cena PCR-testiranja u Republici Srpskoj snižena je krajem prošle godine na 140 maraka, a danas je 100. U ovom trenutku, cena testova koju dobavljač isporuči iznosi 4,5 marke. To znači da su u tu cenu uračunati i carina i transport i poseban režim skladištenja.

Od maja prošle godine do avgusta ove, Institut je od komercijalnog testiranja na virus korona zaradio 7,9 miliona maraka.

U Institutu kažu da je UNDP donirao 179.000 testova u proteklih 18 meseci. Iz UNDP kažu da su oni poslali 204.900 testova kao donaciju. UNDP je testove nabavljao putem javnih nabavki, ali u skladu s njihovim procedurama koje su „bazirane na otvorenom i konkurentskom procesu“. UNDP je PCR-testove kupovao od preko pet različitih dobavljača: „Biomedica“, „CEEMED“, „Cubicus/Genomika“, „Erkona“ i „Shimadzu“.

Ipak, u nekim od tih firmi rekli su nam da su i tu poslovi nameštani za određene firme, a da je procedura takva da nema žalbe. „Objavi se specifikacija koju samo neke firme mogu da zadovolje. Nemamo pravo žalbe. Oni kažu da imaju diskreciono pravo da rade tako kao što rade. Takođe, UNDP ima pravo na određeni deo povrata novca i to vam je sva priča. Svi se ugrađuju u tom lancu“, kaže jedan od vlasnika firmi (identitet poznat redakciji), koji se nekoliko puta javljao na javni poziv, ali nije prošao.

Stopa povrata troškova, prema pravilima UNDP, za podelu troškova i poverenički fond trećih strana, iznosi osam odsto i povećana je za jedna procenat 2014. godine. Izuzeci su retki i moraju da prođu posebna odobrenja.

„Svaka kontribucija ili doprinos koji UNDP zaprimi i implementira, predmet je povrata troškova u skladu s važećom politikom UNDP koja je dostupna na internet-stranicama UNDP“, kažu u toj međunarodnoj organizaciji.

PCR-Business in der bosnisch-herzegowinischen Entität Republika Srpska

Tehničke specifikacije

Tehničke specifikacije za nabavku opreme pripremaju se sa subjektom kome se isporučuje oprema – u ovom slučaju sa Institutom za javno zdravstvo RS, ali uslove javnih nabavki propisuje UNDP.

Što se tiče cene testova koje je nabavljao UNDP, one nisu bile iste u svakoj javnoj nabavci, već su varirale. „Ciene su se kretale od 39,5 maraka u martu i aprilu 2020. godine, do 4,49 maraka u maju 2021. U procesima javnih nabavki cena je bila važan, ali ne i jedini i odlučujući faktor pri evaluaciji ponuda. Pre zaključivanja ugovora, ponuđeni testovi prolazili su kroz dvostruku proveru kvaliteta i prihvatljivosti. U obzir za nabavku dolazili su samo testovi koji su, ili bili na listi odobrenih testova od strane Svetske zdravstvene orzanizacije (SZO) ili su prošli kontrolu kvaliteta nadležnog tima UNDP“, navode u UNDP.

Poređenja radi, Institut je plaćao mnogo veću cenu testa na početku pandemije, nego što je to plaćao UNDP, a u igri su bili isti dobavljači. „Pojedinačne cene testova varirale su od marta 2020. do danas. Iznosile su od 77 maraka na samom početku pandemije, do sadašnjih 8,5 maraka, bez PDV“, rekli su nam u Institutu.

Brojke

Institut za javno zdravlje, prema dostupnim podacima na Portalu javnih nabavki, raspisao je prvi javni poziv u junu prošle godine za nabavku 1.500 testova za 49.999 maraka. U novembru je otvorenim postupkom traženo 20.000 komada PCR-testova, za cenu od 39.999 maraka, ali je taj tender propao zbog žalbe jednog od ponuđača. Ponovljen je nekoliko dana kasnije, ali tenderska dokumentacija nije dostupna.

Poziv sa istim iznosom raspisan je u februaru ove godine, za koji takođe nije dostupna tenderska dokumentacija. Isti iznos pojavljuje se u pozivu i 1. septembra ove godine, za nabavku 40.000 komada PCR-testova, otvorenim postupkom, bez dostupnosti tenderske dokumentacije.

U januaru ove godine raspisan je poziv za 3.000 komada PCR-testova, a navedena cena je 49.999 maraka. U istom mesecu raspisan je još jedan poziv za nabavku 2.000 komada PCR-testova za cenu od 33.504 marke, nakon žalbe jednog od ponuđača. Krajem februara, raspisan javni poziv za nabavku 15.000 testova za 135.000 maraka, bez dostupnosti tenderske dokumentacije.

Sudeći po procesima koji se sada otvaraju – od nabavke kiseonika i medicinske opreme, pa do respiratora – postavlja se pitanje da li je išta u periodu pandemije rađeno legalno i koje su razmere malverzacija u ovim procesima. Da li će ogromne cene PCR-testiranja koje se pravdaju otvorenim tržištem i slobodnim formiranjem cena bez bilo kakve kontrole, biti još jedan okidač za nove sudske procese koji se poslednjih sedmica pokreću u RS zbog afera u vezi s nabavkom opreme tokom pandemije?

IZVOR: DW.COM, Autor: Dragan Maksimović

https://www.dw.com/sr/pcr-biznis-u-republici-srpskoj/a-59446380?maca=sr-Viber-sharing&fbclid=IwAR33N66kejykDGyvx-LPAu3Y47xLPtdVqhuKt68H1pAiwS0cChFIR0bHvOY

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *