Пет. дец 8th, 2023

Pobjeda građana: “Pale stan” AD vrši rekonstrukciju krova zgrade bez dodatnih uplata koje su tražili od stanara

Višemjesečne trakavice sa javnim preduzećem AD “Pale stan” oko zamjene krova na zgradi u ulici Stjepana Lučića u Palama gdje su iz ovog javnog preduzeća od stanara, koji godinama plaćaju održavanje zgrade, tražili dodatna sredstva za rekonstrukciju krova, završene su u korist građana koji su odbijali platiti.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Spin info je prije par mjeseci prvi pisao o ovom problemu.

 

Naime, bez obzira što je, prema tvrdnji građana i dostupnoj dokumentaciji pomenutom preduzeću do sada uplaćeno više od 100.000 maraka, iz “Pale Stan-a” su  potraživali dodatnih 20.000 KM za rekonstrukciju krova zgrade stare preko 40 godina.

 

U obavještenju koje su poslali stanarima navedeno je da je vrijednost projekta 138.668,24 KM sa PDV-om. Objasnili su da je AD “Pale stan” sklopilo Ugovor sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost koji u projektu učestvuje sa 70% novčanih sredstava, odnosno 97.067,76 KM, opština Pale sufinansiraće projekat u vrijednosti od 20.000 KM, dok se od stanara potraživalo preostalih 20.800 KM.

 

Stanari su sve vrijeme tvrdili da novca ima dovoljno, a oni sa kojim smo razgovarali danas ističu da su ostali principijelni i da i dalje imaju tačne podatke koji govore u prilog gore navedenom. Posjeduju i potvrde da su plaćali, a da godinama nisu imali adekvatno održavanje zgrade, te da je bilo krajnje vrijeme da se pristupi njenom održavanju što je i posao javnog preduzeća “Pale stan” AD.

 

U prilog tvrdnji građana ide i činjenica da je svojevremeno na Portalu javnih nabavki u Obavještenju o nabavci radova za rekonstrukciju krova navedeno da je procijenjena vrijednost radova za rekonstrukciju krova zgrade u centru Pala 91.595 KM bez, odnosno 107,166 maraka sa PDV-om.

 

Kako i zašto su iz preduzeća “Pale stan” došli do veće sume u međuvremenu ostaje nepoznato. Svojevremeno je za Spin info direktor preduzeća Davor Mandić potvrdio da će krov biti završen “makar na njegovu štetu”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *