Pokret za restituciju protestuje – nismo protiv gradnje bolnice, sporna je lokacija

Članovi Pokreta za restituciju, uz podršku nešto manje od 100 građana Trebinja, protestovali su danas u ovom gradu kako bi i na taj način pokazali da se protive gradnji na poljoprivrednom zemljištu. Na jednoj od parcela za koju se bore u ovom pokretu, Vlada Republike Srpske namjerava da gradi novu bolnicu. 

 

Kako je najavljeno, radovi na izgradnji nove bolnice trebalo bi da počnu krajem marta, a iz Pokreta za restituciju poručuju da će nastaviti borbu pravnim putem te mirnim protestima, koje zakazuju na dan kada bude polagan kamen temeljac nove bolnice. 

Sa današnjeg protesta je poručeno da niko od okupljenih građana nije protiv izgradnje nove bolnice u Trebinju, ali da se protive gradnji na izabranoj lokaciji. 

Građani ponavljaju ranije iznesene stavove da im je zemljište na kome je planirana gradnja nezakonito oduzeto i od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini zahtjevaju hitno rješenje pitanja raspodjele imovine. 

Član Pokreta za restituciju Srbo Škero rekao je da bi zakon o restituciji riješio nastalu situaciju. Ovo što se trenutno dešava opisuje kao napad na ustavni poredak države. 

“Naši zahtjevi su direktno upućeni vlastima na svim nivoima države, parlamentima, i RS i FBiH, i njihovim vladama, da konačno sjednu i riješe imovinske odnose u ovoj državi. Dogovorite se, formirajte komisiju, pa da se zna šta pripada državi, šta entitetima, šta gradovima. To je ono što mi tražimo. Ne želimo ništa mimo zakona”, kaže Škero. 

On je rekao da sada čekaju izdavanje građevinske dozvole za bolnicu i da će se i na to žaliti.  

“Protiv svakoga će biti podnijeta krivična prijava, a ići ćemo i na sud. Mi smo do sad podnijeli niz krivičnih prijava i apelacije Ustanom sudu, nadam se da predmeti neće stajati u ladici”, poručio je Škero. 

Kaže da je dobio “neke impulse” i od Vlade Republike Srpske, ali da građani ne žele poruke, već djela. 

“Poručili su nam da su spremni da izdvoje dio novca da bi nam to platili. Mene to ne interesuje na takav način, mene interesuju zakoni. U skladu sa kojim zakonom će to riješiti? Donesite zakone i mi ćemo regulisati to. Nema ispod žita ništa. Mi predstavljamo hiljade porodica i nećemo dozvoliti da se poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko”, zaključio je Škero. 

 

 

Protest je podržao i Pero Jelačić. Njegovoj familiji ranije je oduzeto, kako kaže, nešto manje od jednog hektara zemlje. 

Potpisivanje ugovora o gradnji nove bolnice u Trebinju on doživljava kao pokušaj vlasti da otme imovinu njegovih predaka i njihovih porodica.

To u najmanju ruku nije korektno. Mi smo vlasnici te imovine. Tu imovinu je neko naš kupio. Ona je bila uknjižena na naše djedove i to neko da nam uzima, to nema pravo. Potpisivanjem ugovora oni pokušavaju da urade nešto što neće moći nikada, a oni to vjerovatno i znaju. Šta to nama znači, to je teško opisati”, ispričao je Jelačić. 

Pojasnio je da je sporno zemljište bilo oduzeto 1963. godine privremeno, za potrebe isključivo poljoprivrednih kombinata, čega danas nema. Zemljište je bilo na državi Bosni i Hercegovini, ali ga je, kako kažu u ovom Pokretu, Republika Srpska, mimo Ustava, prebacila na sebe.

Direkt je već pisao kako je Vlada Republike Srpske prenijela pravo svojine nad zemljištem u Pridvorcima u Trebinju na Bolnicu Trebinje, radi kompletiranja građevinske parcele i dobijanja građevinske dozvole za izgradnju nove bolnice u ovom gradu. 

Podsjećamo, bolnicu će graditi konzorcijum na čelu sa “Herc gradnjom” Bratislava Pidžule. Objekat će, prema najavama, biti izgrađen po sistemu ključ u ruke i koštaće 128,4 miliona maraka. 

 

IZVOR: Direkt/Nikolija Bjelica Škrivan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *