Пет. дец 8th, 2023

Koje je najopasnije zanimanje u Istočnom Sarajevu? Ulični prodavač cvijeća

Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Istočno Sarajevo će pred predstojeći praznik- Dan žena, kontrolisati uličnu prodaju cvijeća koju obavljaju fizička lica, kao i neregistrovane prodavce cvijeća koji posluju koristeći internet.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada pojasnili su da se u dane praznika, prodajom cvijeća na ulicama i tezgama vrlo često bave fizička lica koja nemaju registrovane nikakve djelatnosti, pa samim tim ne prijavljuju promet, nisu dužni da imaju fiskalne kase, ne prijavljuju radnike, niti izvršavaju obaveze koje izvršavaju registrovani preduzetnici.

 

Sve ovo bi normalno zvučalo da se ne radi o državi u kojoj zakoni, koje ionako kroje po svojoj mjeri, ne važe jednako za sve. U državi i gradu u kojem ne možete naći zaposlenje ako niste “nečiji”, ne možete napredovati ako niste podobni, radite za minimalac, nemate skoro nikakva radnička prava, trpite stalna poskupljenja, dodatno će vas poniziti prividom vladavine zakona.

 

Bilo kakva dodatna pojašnjenja države apsurda u kojoj vlada zakon jačeg i u kojoj se korupcija ne sankcioniše već podstiče, svakom mislećem čovjeku bila bi suvišna.

 

(A i njih ćemo novim Zakonom o kriminalizaciji klevete iz najbolje namjere i prisilnim metodama, prijetnjama, kaznama i gebelskovskim narativom u opštem dobru ućutkati).

 

Oduzeti mogućnost sitne zarade nekome ko pokušava da prehrani porodicu, dok sa druge strane inspekcija, i pored dokaza, žmuri na nelegalno izgrađene objekte u ovom gradu, krajnje je drsko. Napraviti privid rada i jednakosti svih građana u Istočnom Sarajevu u atmosferi kada se možete probuditi u najmanju ruku sa zapaljenim automobilom ispred kuće ako se zamjerite moćnicima, samo je ruganje svim poštenim ljudima.

 

Gondole, tuneli, hoteli- a šta ćemo jesti?

 

Proteklih dana pričalo se o Strategiji razvoja Grada Istočno Sarajevo za period 2023-2029. godine. Odlično urađena strategija stručnjaka sa Ekonomskog fakulteta spisak je želja i zvuči kao bajka za čitanje pred spavanje vjernim glasačima, i apsolutno nema dodira sa stvarnošću. Tačnije, ovako vrhunsko zamajavanje očiju javnosti vlasti i opozicije (ako to ovdje uopšte postoji) degradirajuće je i vrijeđa inteligenciju.

 

Prije svega, ako uzmemo u obzir da gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Čosić, koji očigledno odavno ima određena neslaganja sa  republičkom vlašću, na svakoj skupštini ponavlja da je za normalno funkcionisanje Grada potrebno dodatnih pet miliona u budžetu, kako da pričamo o digitalizaciji, zelenom gradu, dekarbonizaciji i ostalim pravcima razvoja grada.

 

Raspravljati na sjednici skupštine Grada oko toga da li će gondola milionske vrijednosti o kojoj svako malo čitamo u medijima biti izgrađena sa Pala do Jahorine, ili ipak iz Lukavice, u slučaju kada Sokolac još uvijek nema funkcionalnu autobusku stanicu, a o gradskom prevozu da i ne govorimo, uvježbana je cirkuska predstava koju zajedno igramo svakog mjeseca.

 

Gađanje projektima, spinovanje javnosti i totalno odsustvo odgovornosti za posao i funkcije koje im pripadaju odavno je opšteprihvaćen kodeks ponašanja političara u našem gradu. Teško je, prije svega, razaznati ko je u kojoj stranci, i za čije interese, sem svojih radi. Čast izuzecima, ali se skupštine pretvaraju u igrokaze sa istim završetkom i bez konkretnih odluka u korist građana Istočnog Sarajeva. 

 

A šta mi radimo po tom pitanju, ćutimo, trpimo, zovemo ih, molimo, ulizujemo se, plaćamo kazne, i kažemo “snašli su se”, jer nam je korupcija očigledno u krvi.

 

Zato, narednih dana ruže koje ste namjeravali prodavati ostavite pred zgradom administrativnog centra Grada Istočno Sarajevo, jer ipak oni najbolje znaju šta je u vašem interesu.

1 thought on “Koje je najopasnije zanimanje u Istočnom Sarajevu? Ulični prodavač cvijeća

  1. Браво дјеца (студенти и ђаци) нам кисну и мрзну се у Сокоцу! Затворена онако лијепа и функционална аутобуска станица!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *