Пет. дец 8th, 2023

Političari u BiH šampioni u stvaranju problema i konflikata

Iz blokade u blokadu.

 

Ponovo se komplikuje politička situacija u Bosni i Hercegovini, a nakon što su parlamentarci/ke iz Republike Srpske juče napustili sjednicu Predstavničkog doma BiH. Dok neki, poput poslanika SDS-a, govore da je bojkot jednokratan, drugi (SNSD i Srpski klub) najavljuju dugotrajnu blokadu rada institucija.

 

Piše: Slađan Tomić/Buka

Najveću štetu, po ko zna koji put, snosiće građani.

 

Politička analitičarka Tanja Topić za BUKU kaže kako se očito tražio okidač za burnu reakciju iako čudi takva reakcija na pravno neobavezujući dokument. Novonastalu situaciju, kaže, treba gledati kao pojačano upozorenje i prijetnju da zvaničnici iz Republike Srpske ne prihvataju rješenja o imovini koja nisu po njihovoj političkoj mjeri.

 

Ono što se i ovog puta moglo vidjeti da su i vlast i opozicija iz RS-a na istoj liniji fronta, čak u pojedinim trenucima je i reakcija opozicionara izraženija nego predstavnika vlasti. Podsjetiću na brojne rezolucije i deklaracije usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koje su značile „zabranu“ pristupa pojedinim državnim agencijama, pristup teritoriji entiteta, pa su ostale mrtvo slovo na papiru. Mislim da se pristup problemima i otvorenim pitanjima u BiH mora rješavati na umjereniji način i bez dvostrukih aršina. Stalno napuštanje sjednica, korišćenje ostrašćenih i grubih riječi neće riješiti te razlike, a podsjeća na dječju igru, koja ostavlja duboke posljedice na mentalno zdravlje građana“, ocjenjuje Topić u komentaru za BUKA magazin.

 

Politički analitičar Velizar Antić naglašava da su političari predstavnici naroda koji treba da pronalaze rešenja za probleme koji postoje, a ne da stvaraju nove probleme.

 

Mislim da su naši političari šampioni u stvaranju novih problema. Svi problemi se rešavaju razgovorom, ukrštanjem argumenata i dogovorom. Napuštanje razgovora i dogovora nikako nije put u rešavanje problema”, rekao je Antić za BUKU.

 

Smatra da takve akcije treba preduzimati samo u slučajevima kada su sve druge opcije potpuno iscrpljene i tada se šalje poruka da dogovor nije moguće postići razgovorom.

 

Videli smo kako se završio raspad Jugoslavije napuštanjem sednica tadašnjeg parlamenta od strane slovenačkih i hrvatskih predstavnika. Tako da mislim da napuštanje sednice i prekid razgovora nije dobar put za izlazak iz krize. Međutim, ukoliko vidimo razlog zbog kog su srpski predstavnici napustili sednicu onda njihov potez može dobiti određeno opravdanje. Naime, juče su predstavnici najznačajnijih bošnjačkih političkih partija potpisali izjavu u kojoj u potpunosti krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jer se postavljaju u poziciju da potpuno pogrešno tumače ono što je napisano u Ustavu BiH. Naime, oni jučerašnjom izjavom pokušavaju da imovinu koja pripada Republici Srpskoj prebace na centralni nivo, mada nigde u Ustavu ne stoji takva odrednica”, smatra Antić.

 

Vjeruje da je razlog za “ovakvo ponašanje političara iz Federacije” što ni 28 godina nakon uspostavljanja mira u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma nisu prihvatili postojanje Republike Srpske i svih nadležnosti koje je ona dobila ovim sporazumom, ali i Ustavom BiH.

 

“Odbijanjem prihvatanja da Republika Srpska postoji i da je kao takva deo Bosne i Hercegovine, upravo oni najviše rade na kršenju sporazuma na kome počiva zemlja i kršenju Ustava BiH koji je i osnova na kojoj ova sadašnja struktura države počiva. Jednostavno, bošnjački političari tumače da ukoliko imovina pripadne Republici Srpskoj da to nije istovremeno imovina i Bosne i Hercegovine. A u suštini, samom činjenicom da je Republika Srpska deo Bosne i Hercegovine, i imovina Republike Srpske je i imovina Bosne i Hercegovine”, rekao je Antić.

 

Govoreći o stvarnim ciljevima i uzrocima bojkota rada bh. institucija Topić podsjeća da se svaki put prilikom napuštanja institucija ili nagovještaja napuštanja svih institucija na državnoj razini, blokade državnih institucija, stalnih i permanentnih kriza… traže razlozi kojima bi se pojasnilo da su Srbi ugroženi, a država BiH nefunkcionalna.

 

“I uvijek iznova se određuje takozvana crvena linija koju poliitčko rukovodstvo RS-a neće preći. Svaki put te prijetnje preplaše najprije predstavnike međunarodne zajednice, koji su spremni na ustupke samo da se ne ostvari najveća noćna mora, koja je u najavi zadnjih skoro dvije decenije. I to je do sada dosta dobro funkcionisalo, i vuk sit i ovce na broju. Nakon prošlih izbora međunarodni zvaničnici su se ponadali da će davanjem kandidatskog statusa BiH u Evropskoj uniji smiriti političke i uzburkane strasti u BiH radujući se optimizmu i vjesnicima reformi u državi”, kaže Topić.

 

Topić: Dio političara u vlasti ne poštuje sopstvenu državu i njene institucije

 

Očito je kako je dio domaćih političara nastavio da se ponaša po dobro oprobanom receptu, misleći da zauvijek mogu da obmanjuju i strance i građane BiH. Optimizam je brzo ispario a građani su ostali zaglavljeni u još većem glibu, dodatno otežanom zbog finansijskih nedaća.

 

Mislim da je potpuno nebitno šta neko želi isprovocirati ovim postupkom, bitne su lekcije koje nismo naučili, a to su da dobar dio polititčara u vlasti ne poštuje sopstvenu državu, njen ustavni sud, da blokiraju funkcionisanje pravne države, da isključivo čiste tuđa dvorišta dok se u sopstvenim guše zatrpani smećem, da generišu mržnju i podjele u društvu, da krše svjesno i namjerno ljudska prava, diskriminišu sopstvene građane, indoktrinirajući ih do te mjere da su sretni i zadovoljni jer su im vladari bogati i silni, dok mnogi preživljavaju sa koricom kruha”, kaže Topić.

 

Ocjenjuje da je ambijent toliko kontaminiran da bismo tražeći uzroke i ciljeve ovog postupka upali u začarani krug u kojem bismo shvatili da politike u ovoj državi ugrožavaju sadašnjost i uništavaju budućnost svojih građana, hraneći ih na lovorikama mračne, tamne i uglavnom ratničke prošlosti, i istorijskim i pravnim falsifikatima.

 

Nastave li stranke sa sjedištem u Sarajevu da instiraju na državnoj imovini, vjeruje Antić, moguć je ulazak u novi period blokade rada kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti na centralnom nivou vlasti.

 

Uz probleme koje imamo na nivou formiranja vlasti na nivou Federacije BiH to može biti veliki problem za čitavu zemlju”, kaže Antić.

 

S druge strane, Topić kaže da smo u stalnoj krizi te da u BiH nema jednokratnih predstava.

 

Naš život svaki dan je predstava bez kraja i epiloga. Kriza je svrha postojanja vlasti, obitavanja istih politika na ovim prostorima decenijama. Politika konflikata, tj. proizvodnja i perpetuiranje stalnih kriza su politički cilj i smisao držanja naše pažnje daleko od stvarnih problema, životne egzistencije, lošeg životnog standarda, loše socijalne karte društva, i sve to u ime patriotizma i bildanja nacionalnih mišića. Za to vrijeme život prođe mimo nas, i u tom dijelu riječ jeste o predstavi u kojoj su građani puki statisti“, dodaje Topić.

 

Antić: Blokada institucija bi usporila napredak i potakla iseljavanje

 

Sutra u 14 časova zakazan je sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika sa liderima drugih parlamentarnih stranaka iz Banjaluke, a bude li sutra “srpskog dogovora” o blokadama, to će dodatno unazaditi ionako nerazvijenu i siromašnu državu.

 

Sve to bi sasvim sigurno usporilo put zemlje prema Evropskoj uniji. Usporilo bi usvajanje reformskih zakona i napredak zemlje. Poslalo bi jednu jako lošu poruku kako narodu u BiH, tako i čitavom svetu da političke elite u BiH nisu sposobne da postignu minimum konsenzusa i dogovora. Da znaju da plivaju samo u mutnoj vodi i da znaju da izmišljaju nove probleme umesto da rešavaju postojeće. Nastavio bi se trend iseljavanja stanovništva i zaostajanja zemlje za okruženjem u svakom pogledu”, zaključuje Antić.

 

Krize su oličenje bh. politike, bar kad se radi o funkcionisanju institucija, ali ne i kad su u pitanju imenovanja, raspodjela resora i zaduživanja. Tad nema kriza i animoziteta jer novac je najveći ideološki opijum bh. političara koji su zemlju visoko rangirali u evropskom poretku najsiromašnijih i najviše korumpiranijih država.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *