POLITIKA JAČA OD RIJEKA: Republika Srpska ipak nije spremna da zabrani male hidroelektrane!

IZVOR: Maja Isović Dobrijević/ BUKA

Aktivisti su očekivali da će RS bar deklarativno prihvatiti ovu odluku, ali političke igre bile su jače od želje za zaštitu rijeka.

Podsjetimo da su na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrani zaključci SNSD-a koji se odnose na zabranu gradnje malih hidroelektrana te preispitivanje postojećih koncesija, po uzoru na zaključak Parlamenta Federacije BiH, ali nije bilo saglasnosti za usvajanje ovih zaključaka. Političke igre bile su jače.

Redžib Skomorac, asistent na Programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu kaže da je suspenzijom i nalaganjem preispitivanja štetne koncesione politike Federacija donekle pokazala svojevrsnu političku zrelost.

„Međutim, iako tek ostaje da se vidi njena dosljednost u provođenju jedne nove politike, ipak je evidentno da se atmosfera u energetskom sektoru mijenja. Naime, Općinsko Vijeće u Kaknju je, i nakon urgiranja nadležnog ministarstva ZDK, još jednom odbilo da dadne prethodnu saglasnost za dodjelu koncesije za MHE ‘Trstionica’ na rijeci Trstionici. S druge strane, može se zaključiti da će životna sredina morati da pretrpi puno više štete, dok se vlasti u Srpskoj ne usaglase oko prioriteta i javnog interesa kojeg bi trebalo da štite. Iako su zaključci predloženi na Skupštini bili i sadržajniji od onih predloženih u Federaciji, ipak je jasno da vlasti u RS svoj legitimitet ne zasnivaju prevashodno na zastupanju opšteg interesa. Dok će Trstionica nastaviti da teče slobodno, sloboda rijeka u RS, kao što je to rijeka Bjelava, će i dalje ovisiti od pojedinaca i njihovih interesa, umjesto da nadležne institucije stanu u njenu zaštitu“, rekao je za BUKU Redžib Skomorac.

On dodaje da su poslanici Narodne Skupštine propustili šansu da daju glas za zaštitu životne sredine, a zaštitu rijeka prošire na teritoriju cijele BiH.

„Poražavajuće da se zaštita javnih resursa koristi za  obračunavanje suprotstavljenih stranaka, naročito u vrijeme sve ozbiljnije klimatske krize i prijetnji po naše društvo, koje su puno veće od onih ekonomskih. Nadamo se da će u Federaciji započeti procesi, a koje ćemo svakako aktivno nastaviti da pratimo, konačno uroditi plodom, a koji će vjerujemo poslužiti i vlastima u Srpskoj da drugi put pokažu više smjelosti za zaštitu interesa svih njenih građana i građanki“, ističe Skomorac.

Miljan Mališ, član neformalne grupe građana „Sačuvajmo rijeke Foče“ rekao je da, nažalost, zaključci Kluba poslanika SNSD-a o postepenoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na rijekama u Republici Srpskoj nisu dobili podršku u Narodnoj skupštini.

„Iskreno, u najmanju ruku je čudno, kako eto koalicioni partneri nisu uspjeli da postignu dogovore i između zaključaka koji su išli u pravcu da se postepeno stavlja moratorijum na izgradnju malih HE u RS, oni su izabrali da se nastavi uništavanje naših rijeka. Ne ulazeći u ‘političke ratove’ i u to ko je u cijeloj priči ispao heroj ili žrtva, svi zajedno su poslali  jasnu poruku da ne žele da slušaju glas naroda koji ih je izabrao, već da zastupaju interese pojedinaca. Ono što nas raduje, jeste stav SNSD-a da od ovih zaključaka neće odustati, već da će oni biti dio Dnevnog reda na nekoj od narednih sjednica“, kaže Mališ za BUKU.

On dodaje da se nadaju da će Klub poslanika DEMOS-a ostati pri svom stavu i djelima pokazati ozbiljnost u namjeri potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana na teritoriji Republike Srpske.

„U svakom slučaju zabrinjavajuća odluka NSRS ako uzmemo u obzir  činjenicu da su u posljednje vrijeme napadi na rijeke u Republici Srpskoj, a pogotovo u  Foči postali sve intezivniji. To znači nastavak uništavanja naših rijeka, betonske pregrade, suva riječna korita, uništeno priobalje, nekontrolisanu sječu šume, devastaciju flore i faune“, ističe naš sagovornik.

Mališ kaže da pogotovo zabrinjava izjava Ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića, koja se pojavila neposredno nakon odbijanja predloženih zaključaka  u Narodnoj skupštini.

„Izjava u kojoj se u superlativu govori o MHE, pominje se sve ono što treba da čujemo i što slušamo godinama, milioni investicija, radna mjesta, prirodni resursi u funkciji razvoja, energija iz obnovljivih izvora. Od mini hidroelektrana građani ne dobijaju gotovo ništa a gube mnogo. Ovom izjavom gospodin Đokić je još jednom pokazao da je glavni politički sponzor graditelja malih hidroelektrana u RS“, ističe Mališ i dodaje da sa druge strane imamo izjavu direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopača,  koji je u načelu pozdravio nedavni zaključak Parlamenta Federacije BiH o zabrani gradnje malih hidroelektrana i dodao da su MHE neisplative i tragične za okolinu.

„Takođe je dodao da se u velikoj većini evropskih zemalja  MHE  uglavnom više ni ne grade, jer nisu isplative, već se prave elektrane na sunce i vjetar. Dakle, potpuno suprotno mišljenje od Ministra  energetike i rudarstva RS. Bez obzira na sve, mi svoju borbu nastavljamo! Nema predaje, postoje mnogi drugi načini i naše je građansko pravo da se svim legitimnim sredstvima borimo za našu životnu sredinu“, ističe Mališ.

Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge „Gotuša” iz Fojnice kaže da je on ovu inicijativu u NS RS, kao i onaj zaključak u Parlamentu FBiH, doživio kao još jedan igrokaz pred izbore.

„Mnogo sretniji bio bih da je donesena odluka o ukidanju subvencioniranja i garantovanog otkupa električne energije od proizvodnje MHE. To bi sigurno imalo daleko pozitivnije efekte. Ovako sve je to jako nejasno, posebno u Federaciji gdje imamo više nivoa vlasti koje redovno prebacuju odgovornost sa jednih na druge. Isto tako ostaje pitanje kako bi se riješili oni postupci koji su uproceduri kojih je isto jako puno. Zato mi nastavljamo s radom kao i do sada, drago nam je da se počelo razgovarati o ovom problemu“, kaže Oroz za BUKU.

Zbog izjava o malim hidroelektranama danas su iz Centra za životnu sredinu tražili ostavku Petra Đokića, ministra energetike i rudarstva RS. Iz ove organizacije navode da je ministar Đokić i zbog brojnih afera i istraga pokazao da je nekompetentan da bude na poziciji ministra energetike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *