Poništena dozvola za hidroelektranu na Kasindolskoj rijeci

Okružni sud u  Banjaluci je donio presudu kojom se poništava ekološka dozvola za gradnju mini hidroelektrane Slapi na Kasindolskoj rijeci. Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu Resursnog Aarhus centra kojom je istaknuto da je prekršen zakon prilikom izdavanja prethodne ekološke dozvole za ovu mHE.

Prema presudi, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS je dužno da u roku od 30 dana donese novi upravni akt uvažavajući pravno shvatanje suda i primjedbe suda u pogledu postupka.

“Ova presuda je stigla u pravo vrijeme i za nas predstavlja još jednu VELIKU pobjedu nad nepravilnostima i nezakonitostima u slučaju izgradnje 3 mHE na Kasindolskoj rijeci. Upravo dok čekamo odluku Vrhovnog suda na osnovu upućene žalbe Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije na prvostepenu odluku Okružnog suda u Banjaluci u slučaju poništenja ekološke dozvole za mHE Samar, dobili smo još jednu potvrdu da su naše sumnje opravdane. Očekujemo od svih nadležnih institucija da sve naredne odluke donose u skladu sa ovom presudom te poštujući zakone i propise. Mi smo se već obraćali Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije i Komisiji za koncesije te ih sada i javno pozivamo da nam odgovore i da zakažu sastanke kako bismo ih upoznali sa stvarnim stanjem naterenu”, ističe Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci vodimo borbu za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci zbog nezakonitosti i proceduralnih propusta.

Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’.  Nakon toga, Okružni sud u Banjaluci je donio presudu kojom se poništava ekološka dozvola za gradnju mHE Samar nakon čega su zaustavljeni radovi na izgradnji te mHE. 

IZVOR: Buka

1 thought on “Poništena dozvola za hidroelektranu na Kasindolskoj rijeci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *