PORESKA UPRAVA RS: Firmi ”Lanaco” dodijeljen ugovor od 1,4 miliona KM

Maričić je posao za „Lanaco“, prema rješenju Vlade RS od 4. avgusta ove godine, procijenio na 1.400.000 KM. Nakon SAP drame, Ninić je bio siguran da će njegova firma posao dobiti pa se velikodušno ponudio za 1.399.998,6 KM. Tačno 1,4 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti posla!

 

Vlada Republike Srpske, na čelu sa SNSD-ovim kadrom Radovanom Viškovićem, direktoru Poreske uprave Republike Srpske 4. avgusta zadala je zadatak da podobnoj firmi proslijedi 1.400.000 KM. Sve je spakovano u ideju o iznajmljivanju rezervnog data centra i IT resursa za backup lokaciju. Kako se „Prointer“, firma bliska porodici Milorada Dodika, i „Lanaco“ jednog od osnivača SNSD-a Nebojše Ninića, ponovo tenderski uvažavaju, za posao se javio samo – „Lanaco“. Svi poreski podaci građana RS ponovo su na tanjiru vladajućoj strukturi.

 

Zapravo, ovaj ugovor je utješna nagrada za Lanaco jer je 4.650.669 KM za SAP licence, i nakon njegove žalbe, dato „Prointeru“.

 

Maričić je posao za „Lanaco“, prema rješenju Vlade RS od 4. avgusta ove godine, procijenio na 1.400.000 KM. Nakon SAP drame, Ninić je bio siguran da će njegova firma posao dobiti pa se velikodušno ponudio za 1.399.998,6 KM. Tačno 1,4 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti posla!

 

 

U dokumentu kojeg je direktor PU RS potpisao 5. oktobra, navodi se da je „Lanaco“ kvalifikovan za čuvanje podataka na rezervnom data centru koji bi iznajmio Poreskoj upravi (Disaster Recovery Site – DR Lokacija), kao i IT resurse za backup lokaciju te da ispunjava sve zahtjeve iz tenderske dokumentacije. Idiličnoj IT tenderskoj slici Maričić je dodao posljednju kockicu – ugovor potpisan pet dana kasnije.

 

Nije se zamarao detaljima, ali građanima čiji novac nemilice troši, a povjerljive im podatke predaje u ruke privatne firme, trebalo je da objasni da je disaster recovery čitav set procedura za oporavak i osiguranje IT infrastrukture u slučaju katastrofe. Katastrofa može biti zemljotres, poplava ili, pak, ljudski faktor – nezgoda pri rukovanju, namjerno oštećenje.

 

 

 

„Zadatak disaster recovery  je da se u slučaju katastrofe minimizira vrijeme nedostupnosti servisa igubitak podataka“, objašnjeno je na zvaničnom sajtu jedne bh. IT firme.

 

Gdje će biti rezervni server sa poreskim podacima građana? U prostorijama „Lanaco“?

 

U slučaju katastrofe, svi podaci bi lako mogli da nestanu!

 

MINI-RAT „PROINTERA“ I „LANACA“

 

Do isplate iz budžeta, valja odigrati igru. Žurnal podsjeća.

 

Još 3. septembra pitali smo:

„Zašto Poreska uprava ne bi štitila podatke građana tako što bi, na primjer, kupila server za pohranu podataka?“, a potom konstatovali:

 

„Što bi se Maričić mučio, kad oni koji će dobiti posao, znaju da napišu uslove u tenderu?! Navikao da potpisuje, i ovog puta će – samo potpisati.“

 

Tako je i bilo.

 

U tenderskoj dokumentaciji je stajalo:

„Nabavka je planirana u Planu nabavki za 2022, a finansiraće se na osnovu Rješenja Vlade RS od 4. avgusta 2022. godine.“

 

 

Zapravo Vladi i Poreskoj upravi se mnogo žurilo. Na rješenju stoji datum 4. avgust, izmjena plana javnih nabavki objavljena je već 9. avgusta, a tender sa detaljnim specifikacijama raspisan samo 15 dana kasnije.

 

„Lanaco“ je, baš kako je i zahtijavano, imao „uspješno iskustvo u realizaciji najmanje tri ugovora koji su u vezi sa predmetom nabavke“ i tim od minimalno 13 stručnjaka.

 

Sve se dešavalo samo dva mjeseca nakon što je Poreska uprava RS, očekivano, „Prointeru“, s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, dodijelila ugovor za SAP licence vrijedan nevjerovatnih 4.650.669 KM.

 

 

Na tendersku dokumentaciju 13. maja, dva dana prije isteka zakonskog roka, žalio se upravo Ninićev „Lanaco“. Ali, Marko Kolabrić, predsjedavajući Kancelarije za razmatranje žalbi u BiH, odlučio je da žalbu i ne pogleda. Sigurno zna i zašto, ali je napismeno 2. juna naveo da „Lanaco“ nije dostavio dokaze.

 

Dokazi koje je tražio nisu se odnosili na nezakonitosti, odnosno favorizaciju „Prointera“ u dokumentaciji, već, zanimljivo, tek za nepostojanje uplatnice za pokretanje žalbenog postupka. Od milionskog posla u međuvremenu je, tvrdio je KRŽ, odustao i Ninić.

 

„Kako je ovaj organ preduzeo sve radnje da se nedostaci u primljenoj žalbi otklone, odredivši i rok u kojem je podnosilac žalbe dužan to da ispuni, a da žalilac ni nakon toga nije postupio po odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Zakona o upravnom postupku, to je ovaj organ, pozivajući se na odredbe prednje navedenih propisa, kojim je propisano da kod donošenja odluke o žalbi, KRŽ, u skladu sa članom 111. stav (1) tačka b), ima ovlasti odbaciti žalbu kao neurednu“, stajalo je u Kolobarićevom obrazloženju.

 

Eventualno nerealno nisku cijenu „Prointerove“ ponude niko nije razmatrao. Maričiću, Poreskoj upravi RS i Ministarstvu finansija RS, na čijem je čelu bivša direktorica PU Zora Vidović, opasno se žurilo. Tenderska komisija poreznika jedinu pristiglu ponudu „Prointera“ zapravo je otvorila 4. maja i sačinila zapisnik:

 

„Ponuda ponuđača ‘Prointer d.o.o Banjaluka – član Infinity International Group’ primljena 4.5.2022, a čija ukupna vrijednost iznosi 4.650.669,27 KM sa PDV-om (3.974.931 KM bez PDV-a), osvojila je 14 bodova za kvalitet ponuđenih usluga održavanja softverskih licenci i održavanja implementiranih softverskih rješenja.“

 

Stručnjaci iz PU RS jednoglasno su preporučili direktoru Maričiću da odluči da kao najpovoljnijeg ponuđača odabere baš „Prointer“.

 

Žalbeni postupak okončan je 2. juna, a iako u praksi ovakve odluke na adresu ugovornog organa dolaze desetak dana kasnije, preporučeno, u slučaju ovog milionskog dila to nije se desilo. Samo dan kasnije na memorandumu Ministarstva finansija RS otkucana je odluka o izboru najpovoljnijeg  – „Prointera“.

 

IZVOR: zurnal.info/Žana Gauk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *