Poništiti izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti i sankcionisati odgovorne

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” oglasila se saopštenjem za javnost i medije u kojem poziva Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BiH) da poništi izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti, a nadležne organe da sankcionišu odgovorne.

 

Ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske dokazalo je niz nepravilnosti, zloupotreba i malverzacija na koje Koalicija „Pod lupom“ već godinama upozorava javnost i nadležne institucije. 

 

Prema nalazima posmatranja izbornog dana i rada Glavnog centra za brojanje za Opšte izbore u BiH 2022. godine, značajne razlike u rezultatima izbora utvrđene ponovnim brojanjem, kopije glasačkih listića u vrećama, te nestanak dijela osjetljivog izbornog materijala jasno ukazuju na to da je riječ o organizovanom i svjesnom činjenju krivičnih djela s ciljem uticaja na izborne rezultate.

 

“Navedene nezakonitosti mogu imati uticaj na izborne rezultate, posebno za potpredsjednike Republike Srpske, kao i na dodjelu mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti gdje postoji i preferencijalno glasanje za kandidate/kinje na listama političkih subjekata”, ističu iz koalicije Pod lupom.

 

 

Koalicija „Pod lupom“ poziva nadležne organe da istraže i sankcionišu sve izborne nepravilnosti i osnove sumnje na krivična djela u vezi izbornih prevara. Neprihvatljivo je da se navedene nepravilnosti dokumentuju i dokažu, a da se ne desi ništa kao rezultat toga. Kultura nekažnjavanja, koja ohrabruje nalogodavce i počinioce izbornih prevara, mora prestati. Sankcije moraju biti stroge i odvraćajućeg karaktera. Samo na taj način moguće je povratiti povjerenje građana u izbore i jačati integritet izbornog procesa.  

 

“Sve navedeno još jednom ukazuje na neophodnost unapređenja izbornog procesa u tehničkom smislu. Naredne izbore u BiH ne smijemo dočekati bez skeniranja glasačkih listića, elektronske identifikacije birača, unosa rezultata glasanja na nivou biračkih mjesta, te reforme biračkih odbora”, navodi se u saopštenju medijima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *