Posao narodnog poslanika je da donira krave ili omogući razvoj poljoprivrede?

U Bosni i Hercegovini sljedeće godine održavaju se lokalni izbori.  Ukoliko ste mislili da ćete glasače kao i do sada moći “kupiti” asfaltom do kuće, obećanim poslom u nekom javnom preduzeću ili jednostavno sa 50 maraka (iako je cijena glasa zbog inflacije porasla), pogriješili ste. Razvojem društva, razvijaju se i novi načini komunikacije sa građanima i pridobijanja naklonosti birača.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Osim što je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, direktor “Elektrodistribucije” Pale, povezan sa vlasnicima građevinske firme “Stanišić”, uspješan pobjednik brojnih tendera koje raspisuje njegov prijatelj načelnik Pala, Aco Stanišić odskora je i humanitarac.

 

Pored spomenika koje je finansirao u opštini Pale, ovaj narodni poslanik sa svega par javljanja u dosadašnjem sazivu Narodne skupštine odlučio je donirati 20 krava porodicama sa područja Pala.

 

 “Vrijeme u kojem živimo prepuno je izazova i zadatak svih nas koji se bavimo javnim poslom, a posebno politikom, jeste da damo svoj maksimum kako bismo svakodnevni život svojih sugrađana činili lakšim, boljim i koliko god je to moguće, ljepšim, naveo je Stanišić u svojoj objavi”, prenose (ne)zavisni mediji.

 

Sram bilo sve one koji su pomislili da ova donacija ima veze sa predstojećim lokalnim izborima koji će na opštini Pale biti i te kako zanimljivi i neizvjesni zbog političke borbe različitih paljanskih prvaka. “Mala bara puna krokodila”, rekli bi neki.

 

Poslanik Stanišić kaže da uslovi neće biti vezani za političku pripadnost, niti izjašnjavanje po ovoj osnovi, već će se isključivo odnositi na mogućnosti obezbjeđivanja adekvatne brige i uzgoja doniranog grla. Nema potrebe da mu ne vjerujemo, s obzirom da su radnici Elektrodistribucije Pale svojevoljno išli na skup “Granica postoji”, niko ih nije tjerao.

 

Bosna i Hercegovina je jedna od najruralnijih zemalja u Evropi s obzirom da oko 60 % stanovništa živi u ovim područjima. Poljoprivreda može biti pokretač ekonomskog oporavka zemlje, a jedan od zadataka narodnih poslanika je donošenjem zakona kreirati povoljan ambijent u kojem bi poljoprivrednicima omogućili pristojan život kroz podsticaje i brigu za razvoj poljoprivrede. Niko od poljoprivrednika ne priželjkuje donacije, već mogućnosti da se bave ovom djelatnošću i da žive  od svog rada. Poljoprivrednici i ne žele plate kao poslanici, već dovoljno da prehrane porodicu, ostanu na selu. Ukoliko je istinski lokal patriota i humanitarac narodni poslanik bi mogao, na primjer, uvezati poljoprivredne proizvođače sa područja Sarajevsko- romanijske regije i obezbijediti otkup i plasman njihovih proizvoda na Jahorini.

 

Prihodi firme “Stanišić” doo godinama rastu

 

Poslovni prihodi privatne firme “Stanišić” doo godinama rastu. Tako su 2021. iznosili preko deset miliona. Samo od opštine Pale ova firma je godinama unazad dobila više od tri miliona maraka novca građana, stoga je zaista neumjesno igrati se emocijama ljudi doniranjem stoke. Doduše, ukoliko se u donacije uključi i firma “Prointer” iz Banje Luke koja redovno dobija tendere Elektrodistribucije, broj grla bi mogao biti povećan.

1 thought on “Posao narodnog poslanika je da donira krave ili omogući razvoj poljoprivrede?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *