Tužilaštvo formiralo predmet zbog javnih nabavki u banji “Mlječanica”

Okružno javno tužilaštvo (OJT) Prijedor ima formiran predmet koji se tiče određenih javnih nabavki Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica”, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz ove pravosudne institucije.

 

Kako su “Nezavisnim novinama” kazali u OJT Prijedor  predmet je formiran povodom medijskog članka koji je objavljen na portalu “Žurnal info/novosti”, a koji je kao temu imao javne nabavke u Banji “Mlječanica”.

“Obavještavamo Vas da je tužilaštvo naredilo da se po pitanju navedenog izvrše provjere, nakon čega će biti donesena tužilačka odluka”, rečeno je iz OJT Prijedor.

CAPITAL u nizu tekstova upozoravao na Banjčeve nabavke

Važno je napomenuti da je portal CAPITAL prvi  u nizu tekstova pisao o milionskim nabavkama u “Mlječanici”, a još krajem jula smo objavili da je vršilac dužnosti direktora “Mlječanice” Darko Banjac partijskom kolegi pored svih povjerio i nabavku konzumnih jaja, iako se ova firma bavi građevinskim radovima.

Pojašnjenja radi, većinu nabavki za “Mlječanicu” obavljala je firma “Šumil” u vlasništvu Milana Šuvka, a čiji je sin Miloš Šuvak Banjčev partijski kolega (NPS).

Koliko je Banjac bio velikodušan prema “Šumilu” govori i podatak da je im dodijelio čak 37 ugovora. Najvrijedniji je svakako onaj za izgradnju hidro bloka za koji su iskeširali čak 5,5 miliona maraka sa PDV-om, a koji je osim preduzeća “Šumil” dobilo i preduzeće “TGT” iz Laktaša na čijem čelu je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo.

Šuvak je gradio i poluintezivnu njegu u “Mlječanici” za 1,5 miliona KM.

Gradili su adaptirali i sanirali kinezi salu, laboratoriju, ordinacije i amublante, ogradu, sale, kuhinju i druge objekte.

Podsjećamo, brojni mediji objavili su informaciju kako je rukovodstvo Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” od 2020. godine dodijelilo preduzeću “Šumil” iz Kozarske Dubice nešto manje od 40 poslova vrijednih oko 19 miliona KM, koji se tiču dogradnje objekata za pomenutu bolnicu, kao i jednu nabavku konzumnih jaja, a da je većina poslova dodijeljena je putem direktnih sporazuma, konkurentskog zahtjeva ili pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

 

Nezavisne novine/CAPITAL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *