Пет. сеп 22nd, 2023

Postani i ti v.d. direktora

Udruženje građana Restart Srpska organizovali su u Banjoj Luci prikupljanje pisama predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću u kojima građani traže imenovanje na pozicije v.d. direktora.

Na ovu ideju su došli zbog nedavne izjave premijera Viškovića koji je rekao da neko kad ne ispunjava uslove za direktora, oni ga postave kao v.d., jer je to po zakonu.

“I to je tačno. Premijer je bio u pravu. To je ta naša sumorna stvarnost. Nažalost u RS je sve v.d. Ovo je jedan od glavnih načina za politička imenovanja direktora, što predstavlja osnov za ozbiljna djela korupcije u zemlji”, rekao je Stefan Blagić, predsjednik Restarta, prenosi portal Buka.

Višković je odgovarajući na pitanje novinara o tome zbog čega je Vlada RS triput protivzakonito imenovala Nedeljka Lambetu za vršioca dužnosti direktora Bolnice Trebinje rekao:

„Niko i nikad nije protivzakonito imenovan, niti će biti imenovan“.

„Vršilac dužnosti koji se imenuje ne može biti protivzakonito imenovan, zato se imenuje kao vršilac dužnosti. Da je izabran na to mjesto, onda bi to Vaše pitanje možda moglo imati smisla, a ovako, kao vršilac dužnosti, on nije protivzakonito imenovan“, kazao je Višković medijima i dodao:

„Ako ne ispunjava zakonom predviđene uslove, zato i nije mogao biti imenovan za direktora nego kao vršioca dužnosti“, odgovorio je Višković.

V.D. direktori su “namjerna” rupa u Zakonu koja omogućava da svako bude imenovan na ovu funkciju, da u se protivzakonito produžuje mandat, ali česti su i primjeri da v.d. direktori sjede u skupštinskim klupama i ujedno glasaju za izvještaje o radu sopstvenih preduzeća.

“Ispunjavamo uslove samim tim što ne ispunjavamo uslove”, domošljato su objavili članovi ovog udruženja na svojoj fejsbuk stranici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *