21/02/2024

Potvrđena optužnica protiv biznismena iz Istočnog Sarajeva zbog utaje poreza od 737.000 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Kulina, rođenog 1959. godine u Sarajevu, zbog utaje poreza. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu.

 

Optuženi se tereti da, postupajući kao direktor i odgovorna osoba u firmi “Unigrad” d.o.o. Istočno Sarajevo, u ime, za račun i u korist spomenutog pravnog lica, u svojim poslovnim knjigama u periodu od 2012. do 2015. godine, nije unio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa za novosagrađene nekretnine u stambeno-poslovnim objektima u Istočnom Sarajevu.

Optuženi, u namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a,  putem podnesenih poreznih prijava za navedeni porezni period nije iskazao ukupan ostvareni promet, niti izvršio obračun izlaznog PDV-a te je na taj način, oštetio budžet BiH u ukupnom iznosu od  737.930 KM.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je nakon izvršene prodaje novosagrađenih stanova, poslovnih prostora i garaža na osnovu zaključenih notarski kupoprodajnih ugovora od kupaca primao uplate, ali za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu izvršene kupoprodaje bilo izvršeno u cijelosti.

Optuženi je, u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama,  koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je i potvrdio.

IZVOR: Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *