Jahorina bi zbog „Elektroprenosa BiH“ mogla ostati u mraku

Zbog masovne gradnje do koje je na Jahorini došlo u proteklih nekoliko godina, elektro mreža je prepoterećena pa je gradnja novog dalekovoda i trafostanice prioritet za normalan život na ovoj planini.

 

Problem bi trebao da riješi „Elektroprenos BiH“ koji to obećava u proteklih nekoliko godina, međutim preduzeće se zapetljalo sa javnim nabavkama, koje zbog brojnih žalbi i opstrukcija ne mogu okončati.

Direktor „Elektrodistribucije Pale“ i narodni poslanik Aco Stanišić kaže da je samo u naredne dvije godine potrebno 12 megavata nove energije kako bi se zadovoljile potrebe potrošnje na Jahorini.

Od 2019. godine postoje obećanja „Elektroprenosa BiH“ da će graditi dalekovod i trafostanicu jačine 110 kV na Jahorini, čime bi se zadovoljile sve ove potrebe. Do danas se po ovom pitanju ništa nije desilo, sem što je „Elektroprenos BiH“ kupio zemljište za potrebe izgradnje ovih objekata“, navodi Stanišić.

U poslaničkom pitanju koje je uputio premijeru Republike Srpske, a koji je ujedno i član Skupštine „Elektroprenosa“, on konstatuje da pored ovog problema, Jahorina nema obezbjeđeno ni neophodno rezervno napajanje, a koje bi, takođe, dobila izgradnjom ovih objekata.

Na njegovo pitanje su detaljno odgovorili u „Elektroprenosu BiH“.

Navode da su  projekat započeli u vrijeme pandemije kada je došlo do poremećaja na tržištu, a da je situacija u Ukrajini sve dodatno iskomplikovala.

Na sve to, priznaju, pojavio se i problem sa javnim nabavkama koji ih usporava da realizuju investiciju vrijednu 18,3 miliona maraka.

Naime, nabavka trafo stanice vrijedne 9,2 miliona maraka pokrenuta je u julu prošle godine.

Krenula je borba sa ponuđačima i njihovim advokatima, a nakon brojnih žalbi i prigovora tender je poništen jer nijedna od dvije ponude koje su primljene u septembru ove godine nije bila zadovoljavajuća.

Tačnije, potenijalni izvođači tražili su puno više novca nego što je to bilo predviđeno.

Prema planu investicija za 2023. godinu, za realizaciju ovog projekta planirana su dodatna sredstva od 4.006.600 KM. U toku su aktivnosti na pribavljanju odobrenja Skupštine akcionara, nakon čega bi se pristupilo sprovođenju novog postupka“, kazali su u ovoj kompaniji.

Više sreće imali su sa nabavkom dalekovoda, ali im je i taj postupak uzeo mnogo vremena. Tender vrijedan nešto preko četiri miliona maraka raspisan je u novembru 2022. godine, a konzorcij koji predvodi banjalučki „Elnos“ odnio je pobjedu.

Taj postupak je nakon 12 mjeseci pred zaključenjem ugovora, a rok za završetak radova je tri godine.

Naglašavamo da kompanija ne može uticati na dinamiku rješavanja imovinsko pravnih – odnosa te će se rok produžiti za vrijeme trajanja sprovođenja eksproprijacije od strane nadležnih organa“, navode u „Elektroprenosu BiH“.

Zaključuju da je evidentno da su pojedina preduzeća zloupotrijebila mogućnosti koje im je dao Zakon o javnim nabavkama kroz konstantno izjavljivanje žalbi, a koje su uglavnom bile neuredne i neblagovremene.

One su dostavljane na dan otvaranja ponuda ili neposredno prije, čime su dodatno odlagali realizaciju javnih nabavki i njihovo okončanje u planiranim rokovima“, poručili su oni.

CAPITAL: D. Tovilović – D. Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *