Prekinuta sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža, odbornici SDS-a i PDP-a napustili zasjedanje

Sjednica skupštine opštine Istočna Ilidža održana je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske uvažavajući mjere propisane radi suzbijanja pandemije virusa korona.

Dostojanstvo ovog predstavničkog organa ukaljano je nepoznavanjem opštih odredbi zakona od strane pojedinih odbornika, različitim tumačenjem sudske presude u vezi nezakonitog razrješenja Rada Ćosovića sa mjesta predsjednika Skupštine opštine, da su čak u jednom momentu postojala dva predsjednika SO. Bilo je i sufliranja odbornika vladajuće većine zamjeniku ili predsjedniku skupštine o tome šta je sljedeći korak u rukovođenju skupštinom u okvirima zakona.

Osim toga, odbornici SDS-a i PDP-a su zajedno sa načelnikom Marinkom Božovićem napustili sjednicu jer, kako navode, ne žele da daju legitimitet nelegalnom radu skupštine.

U izjavi za medije načelnik opštine Marinko Božović pojasnio je da je Skupština opštine, na čelu sa trenutnim rukovodstvom, potpuno zanemarila sudsku presudu.

Ja ću kao načelnik morati da zaštitim interese građana i pokrenem krivičnu prijavu protiv odgovornih. Po službenoj dužnosti je Komisija za izbor i imenovanje morala da se sastane i izvrši primopredaju između Rada Ćosovića i Zorana Trapare, da Ćosović bude vraćen u radni odnos, a onda da se po zakonskoj proceduri zakaže sjednica. Oni ne razlikuju šta znači poništenje određenog akta, a šta njegovo ukidanje”, ističe Božović i dodaje da ovakvo ponašanje vladajuće većine vodi u nove sudske procese koje će skupo koštati građane Istočne Ilidže.

Skupštinska većina je legalna. Presuda suda nalaže da formalna stvar nije ispunjena, a to je da akt kojim se razrješava predsjednik ne može biti u formi odluke nego rješenja, zato je na današnjoj sjednici i ta tačka dnevnog reda da to formalno- pravno ispoštujemo. Radimo sve u skladu sa pravnim normama i zakonom“, odgovara Nebojša Šešlija predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Istočna Ilidža.

Različita tumačenja sudske presude i nejasnoće oko toga ko je legalni i legitimni predsjednik skupštine koje traju već mjesecima, stopiraju projekte značajne za građane Istočne Ilidže.

Cilj aktuelne skupštinske većine je opštini smanjiti prihode do izbora, tvrdi načelnik uz konstataciju da “niko od tih 12 ljudi u proteklom vremenskom periodu ništa nije uradio u interesu građana, već u interesu pojedinaca koji su dobili funkcije“, na šta iz SNSD-a odgovaraju da načelnik pokušava sebe predstaviti kao žrtvu.

“Božoviću je usvojen budžet i ništa ga ne sprječava da radi u interesu naroda, ali on u ovoj godini nije uradio ništa”, zaključuje Šešlija.

Nakon formalnog razrješenja Rada Ćosovića, ponovo je izabran Zoran Trapara za predsjednika Skupštine opštine. O ostalim tačkama dnevnog reda se nije raspravljalo, a sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Datum nastavka biće određen u narednim danima.

Čini se da je predizborna kampanja u Istočnoj Ilidži već počela, a prema dosadašnjim dešavanjima u ovoj opštini jasno je da će biti oštra politička borba između kandidata SNSD-a i koalicionih partnera Nebojše Šešlije, i najvjerovatnije aktuelnog načelnika opštine Marinka Božovića.

Opet, sve na štetu stanovnika opštine Istočna Ilidža koji od oktobra prošle godine čekaju na efikasno funkcionisanje Skupštine opštine Istočna Ilidža, realizovanje započetih projekata, brigu za građane i ulaganje u razvoj opštine, a to će po svemu sudeći čekati još mjesecima.

Autor: S.Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *