Пет. дец 8th, 2023

Prihod od tekuće koncesione naknade za mHE na Kasindolskoj rijeci svega 12 000 KM u prošloj godini

Na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu izgrađena je jedna mini hidroelektrana – “Podivič”, u vlasništvu belgijskog Green investa/BUK d.o.o. Istočno Sarajevo. Isti investitor je u fazi izgradnje druge i planiranja treće mHE čemu se već par godina protive aktivisti koji su zbog pokušaja da sačuvaju Kasindolsku rijeku, završili na sudu zbog navodne klevete jer su javno govorili o ekološkim posljedicama izgradnje malih hidroelektrana.

 

Riječ je o aktivistkinjama Sunčici Kovačević i Sari Tuševljak.

 

 

A kakva je korist od izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci govore i podaci koje je objavila Fondacija Atelje za društvene promjene, a to je da je iznos tekuće koncesione naknade koju je ovaj investitor uplatio RS iznosio svega 12.589,00 KM u 2021. godini.

 

Pozivajući se na Rješenje Minstarstva energetike i rudarstva Republike Srpske navode da je uplaćeni iznos koncesione naknade u 2020. iznosio 11.008,00 KM, a 2019. svega 10.685,00 KM.

 

Dakle, nesagledive ekološke posljedice nastale izgradnjom samo jedne mHE mogu se mjeriti ukupnom dobiti od jedva 35 000 KM u budžetu Republike Srpske. S druge strane, prema podacima ACT-a, ukupni ostvareni prihod kompanije koja upravlja mHE “Podivič” u 2021. godini iznosio je 454.051 KM. U 2019. godini je taj iznos bio 708.804 KM.

 

Međutim, koliko su građani u ovakvim slučajevima u gubitku govori i podatak da im se plaćanjem računa za električnu energiju obračunava i naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

 

“Mizerni iznosi koncesionih naknada su razlog više za naš jasan zahtjev: GREEN INVEST/BUK D.O.O povucite neosnovane tužbe”, jasno poručuju iz Fondacija Atelje za društvene promjene.

 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *