21/02/2024

Luka Petrović potvrdio pisanje CAPITAL-a: Skuplja struja za one koji troše više

Direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović izjavio je danas da je u prijedlogu o energetskoj stabilnosti koji je ERS dostavio nadležnom ministarstvu, između ostalog, predloženo da se onima koji budu trošili više električne energije račun fakturiše “na drugačiji način”.

 

Petrović je time potvrdio današnje pisanje CAPITAL-a u kojem je navedeno da bi mogle da budu uvedene takozvane blok tarife i da će skuplje kilovate plaćati potrošači koji se budu grijali na struju, odnosno oni koji budu imali prekomjernu potrošnju.

 

„Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti, izjavio je Petrović za Srnu.

 

On je istakao da će ERS ostati najpovoljniji snabdjevač električnom energijom u Evropi zato što posjeduje izvozni potencijal kojim će moći da nadomjesti prodaju struje na domaćem tržištu za domaćinstva i privredu po mnogo nižim cijenama od okruženja.

 

„Nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske će analizirati prijedloge koje je dostavila ERS s ciljem da građani koji štede mogu imati popuste, a za one koji troše više nego u prethodnim godinama će to morati da bude fakturisano na drugi način, naveo je Petrović, ne precizirajući koji su to predloženi pragovi potrošnje električne energije, odnosno u kojim slučajevima se može očekivati popust a kada račun po većim cijenama.

 

On je napomenuo da su mnoge države u okruženju povećale cijene električne energije koje su veće tri ili četiri puta od cijena u Srpskoj.

 

ERS dnevno gubi 800 hiljada KM

 

Petrović je potvrdio i upozorenja koje je iznio CAPITAL početkom ovog mjeseca da situacija u elektro-energetskom sektoru nije nimalo naivna, prije svega zbog kašnjenja remonta i pozajmljivanja struje Srbiji.

 

„U sistemu kada je potrebno kupiti nedostajuću energiju kao što to ERS radi u septembru i dijelom u oktobru, morali smo kupiti 40 miliona KM električne energije zato što nam je Termoelektrana Ugljevik” u remontu, van pogona, i zato što je hidrologija tako loša da smo došli na minimalnu kotu akumulacije Bileća i maltene nemamo toka rijeke Drine i Vrbasa, rekao je Petrović.

 

On je ponovio da nedostaje električne energije u ERS, te da se u posljednjih mjesec i po dana stabilizuje sistem kupujući električnu energiju po znatno višim cijenama od onih koje postoje u domaćem sistemu.

 

„Minimalno su od 10 do 15 puta skuplje cijene električne energije koje sada kupujemo i prodajemo našim građanima. Kupimo električnu energiju u iznosu od milion KM, da bi održali stabilnost privrede i domaćinstava, a to isto fakturišemo privredi i domaćinstvima u Srpskoj i naplatimo 200.000 KM, dakle ostvaren je gubitak na dnevnim nivoima po 800.000 KM, rekao je Petrović.

 

IZVOR: Capital/Darko Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *