Нед. дец 3rd, 2023

Protivpožarna zaštita u Istočnom Novom Sarajevu- prebacivanje odgovornosti

Prije nekoliko dana četvrti požar u nekoliko mjeseci desio se na prostoru urbanog dijela opštine Istočno Novo Sarajevo (Spasovdanska, Hilandarska ulica). Srećom, žrtava nema, međutim pitanje je do kada će se građani oslanjati na sreću u slučajevima požara i zašto nadležni ništa nisu preduzeli i ne preduzimaju da  štete od požara umanje ili spriječe.

 

Prije par mjeseci pisali smo o tome da većina zgrada u ovoj opštini nema protivpožarne aparate odnosno adekvatnu zaštitu od požara, i da, na osnovu svjedočenja građana, tehnički prijem prolaze “dogovorom” sa opštinskom komisijom i investitorom. Nerijetko, ti aparati iz jedne zgrade koja je prošla tehnički prijem postavljaju se u drugoj i slično. Pitanje opremljenosti vatrogasaca za gašenje požara, posebno na višim spratovima, takođe je diskutabilno.

 

http://https://spin-portal.info/stambeni-objekti-u-istocnom-novom-sarajevu-nemaju-adekvatnu-protivpozarnu-zastitu/

 

Na naša pitanja upućena prvom čovjeku opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanu Katiću  o protivpožarnim aparatima u zgradama nismo dobili nikakav odgovor. Naknadno nam je objašnjeno da trebamo uputiti zvaničan Zahtev za slobodu pristupa informacijama, što smo nedavno učinili u vezi druge teme, ali opet odgovora nema. Po svemu sudeći načelnik bira kojem mediju će odgovoriti na postavljena pitanja. Doduše ni odbornike, one koje je narod birao, ne shvata za ozbiljno. Na prošloj sjednici odbornik u lokalnoj skupštini Stefan Ignjatović (SDS) postavio je identično pitanje na osnovu našeg teksta. Načelnik Katić je obećao odgovor dostaviti pismeno. Ni dva mjeseca kasnije- odgovor nije stigao. 

 

 

Pitali smo načelnika uživo zbog čega ne odgovara na pitanja odbornika.

 

“Svaki dopis koji dođe ja vam garantujem da bude odgovoren. Na prošloj sjednici bila su postavljena pitanja koja su trebala doći pismeno, nisu, ali eto na dašanjoj sjednici smo dali odgovor”, rekao je Katić našem novinaru na konferenciji za medije.

 

(A zapisnik o primopredaji između dva načelnika javnost nije dobila na uvid, jer je to, kako kaže načelnik, trivijalna stvar).

 

I konačno, nakon dva mjeseca dobili smo odgovor načelnika o protivpožarnim aparatima i zaštiti građana.

 

“Što se tiče protivpožarne zaštite želim da svu moguću odgovornost skinem sa opštine, jer je nadležnost na MUP-u, niko ne može da dobije upotrebnu dozvolu bez inspekcijskog nadzora  ljudi koji se bave protivpožarnom zaštitom. Investitori kada grade najviše problema imaju sa portivpožarnom zaštitom. Po dobijanju upotrebne dozvole sigurno je urađeno ono što je navedeno da treba da se uradi. Nadležnost lokalne samouprave nije inspekcijski nadzor, mi samo možemo da se obratimo inspekciji da pojača nadzor”, rekao je Katić ne pominjući “dogovore” investitora i opštinske komisije prilikom tehničkog prijme, o čemu sam nam građani pričali.

 

I tako su u kompletnom sistemu (ne)odgovornosti oko adekvatne protivpožarne zaštite građani ostali da sami brinu o zaštiti od požara.

 

Autor: Redakcija

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *