29/02/2024

Najnoviji slučaj trovanja na Jahorini – slika i prilika odgovornih u našem školstvu

Najnoviji slučaj ponovnog trovanja djece u istom hotelu na Jahorini pokazuje svu aljkavost sistema koji brine o našoj djeci, toj najosjetljivojoj kategoriji bilo kojeg društva. Ovaj slučaj trovanja u hotelu Nebojša na Jahorini, ovaj put đaka iz OŠ Branko Radičević iz Banjaluke, doveo je do težih simptoma kod troje učenika i jedne učiteljice koji su završili na hospitalizaciji u Palama. Na povratku učenika sa Jahorine, prema tvrdanjama roditelja, među učenicima u autobusu je bilo dosta zaraženih.

 

Simptomi su kod troje učenika i učiteljice nešto gori, pa su zadržani u bolnici na Palama. U autobusu, kako nam javljaju, je pravi haos. Dosta djece teško podnosi put, povraćaju i nastala je panika”, rekao je medijima jedan od roditelja čija su djeca u Banjaluku stigla rano jutros.

 

Sve ovo možda i ne bi bilo toliko šokantno da se ranije čak dva puta sa ekskurzija u prirodi iz istog razloga nisu vratila djeca iz Prijedora. Činjenica je takođe i da inspektori nakon slučajeva sa djecom iz Prijedora nisu pronašli zarazne supstance u hrani i piću.

 

Nakon ovog najnovijeg slučaja Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je dato naređenje da se obustave realizaciju putovanja u okviru organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Jahorini u hotelu Nebojša.

 

Ministarstvo je navelo da je 12 od 103 učenika Osnovne škole “Branko Radičević” iz Banjaluke imalo stomačne tegobe i temperaturu, kao i da je ponovo od Republičke uprave za inspekcijske poslove zatraženo da se obavi vanredni inspekcijski nadzor i pregledaju uzorci hrane i radnih površina, kao i vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika.

Hotel Nebojša

Ministarstvo je opet, namjerno ili ne, prebacilo dio odgovornosti i na same roditelje.

 

Naime, iz Ministarstva su “podsjetili da je organizator ekskurzija i škola u prirodi rukovodstvo škole u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, te da svaki roditelj potpisuje pisanu saglasnost za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi”.

 

Da to nije tako tvrdi Milica Malešević, član Savjeta roditelja u OŠ Branko Radičević, koja kaže se u ovoj školi Savjet roditelja nije ni sastao po ovom pitanju, a kamoli savjet učenika!

 

“Međutim, ono što je najgore, čini mi se da ne postoji volja da se isti održi i sada, nakon svega što se izdešavalo, kako bi se roditeljima obrazložilo zašto su djeca, nakon nedavnog lošeg iskustva učenika iz Prijedora, ipak upućena u isti hotel. Ko je u tom slučaju odlučio da preuzme rizik za to”, kaže za naš portal Milica Malešević.

 

Ona je uputila pitanje nadležnima i šta namjeravaju sa učenicima čiju su “školu u prirodi” nonšalantno pomjerili za polovinu juna i to opet u isti hotel.

 

Nezvanično saznajemo da su roditelji đaka OŠ Branko Radičević plaćali 300 KM, dok su roditelji đaka iz Prijedora taj isti program plaćali 240KM?!

 

“Smatrala sam da je moja dužnost kao predstavnika roditelja u tom “upravnom organu” škole, da što prije omogućim da se ove stvari izvedu na čistac. Elem, u prepisci sa odgovornim, vrlo brzo shvatam da taj sastanak nije poželjan, a da su oni, naravno, uradili sve u domenu svojih nadležnosti. To što je i sam način odabira ponuđača za ekskurziju bio dogovoren u 4 zida, uz prisustvo čak i predsjednika savjeta roditelja, koji nije našao za shodno da uopšte predstavi roditeljima koje su sve mogućnosti održavanja škole u prirodi, ko ih sve nudi, njima ne predstavlja nikakav problem. Zaista me sve ovo jako ljuti. Ali najviše će me razljutiti, ako i nakon svega ovoga u ovoj školi ne bude smijenjenih”, izjavila je Milica Malešević.

 

Na naše pozive Siniša Rendić, direktor OŠ Branko Radičević se nije javljao.

 

IZVOR: GERILA.info

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *