PUTEVI RS : Cijena šest tendera za par mjeseci “skočila” na 433.251 KM

U novih šest tendera koje je Davor Kostrešević, v.d. direktora „Puteva RS“, ponovo raspisao za izrade glavnih projekata rehabilitacije cesta u RS s prijektantima se našao na pola puta. Iste poslove u martu je procijenio na 283.095 KM, ucjenjivačke ponude bile su vrijedne 734.175 KM pa je sve poništeno. Nakon pisma Cvijanovićevoj i Viškoviću, „Putevi“ nude 433.251 KM.

 

Davor Kostrešević, vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“, krenuo je oprezno u posao sa projektantima. U novih šest tendera koje je ponovo raspisao za izrade glavnih projekata rehabilitacije puteva u RS s njima se našao na pola puta. Iste poslove u martu procijenio je na 283.095 KM, projektanti su se ucjenjivački ponudili za 734.175 KM pa je sve poništeno. Sada im se cifrom „približio“ – 433.251 KM.

 

Ostalo je da raspiše još devet, cijenu i dalje utvrđuje.

 

U novim pozivima projektantima za 22 kilometra puta Pale – Podgrab spreman je da plati i do 59.202 KM, što je za 20.592 KM više u odnosu na raniju procjenu. Za ovaj posao projektant je, međutim, od „Puteva“ tada tražio 120.463 KM.

 

I za put Čatrnja – Nova Topola Kostrešević je povećao cijenu. Umjesto prethodnih 26.325 KM, sada za 15 kilometara nudi 40.365 KM. Na martovskom pozivu koji je poništio zbog preskupih ponuda stigle su mu dvije vrijedne 72.833 KM i 87.750 KM.

 

Projekat za 46 kilometara od Rogatice do Višegrada sada plaća do 123.786 KM, odnosno, 43.056 KM više nego prije tri mjeseca. Ponuda na poništenom tenderu bila je vrijedna 228.735 KM. Ista kilometraža, ali i količina novca iz budžeta važi i za glavni projekat Trnovo – Brod na Drini. Takođe, i procijenjena vrijednost prije tri mjeseca bila je 80.730 KM, a u ponudi je navedeno – 215.280 KM.

 

Za Višegrad-Dobrun, put dug 20 kilometara, v.d. direktora, kojem nije strano pogodovanje putarima i projektantskim kućama, ponudio je 53.820 KM. Prethodno je nudio 35.100, a prijektant je tražio 99.450 KM.

 

Ne tako veliko povećanje cifre imao je u procjeni projekta za 12 kilometara ceste Ustikolina-Foča – Brod na Drini. Sada daje do 32.292 KM, zapravo 10.692 KM više nego u martu, kada nije stigla nijedna ponuda.

 

DISCIPLINOVANJE PREKO PREDSJEDNICE I PREMIJERA

 

Nakon što je Žurnal u martu objavio da je svih 15 tendera vrijednih 730.080 KM za izradu glavnih projekata rehabilitacije pravaca kroz RS poništeno, jer su projektanti dostavili duplo ili čak trostruko skuplje ponude (ukupno 1,1 milion KM više od procijenjene vrijednosti), projektantske kuće su se brže-bolje javile predsjednici RS Željki Cvijanović i premijeru RS Radovanu Viškoviću da kažu kako „Putevi“ namještaju poslove svojim inženjerima.

U pismu su naveli da su u tenderima procijenjene vrijednosti znatno niže nego što je stvarna cijena posla.

 

Potpise su stavili direktori “Urbis Centra”, “HKP Consultinga”,  “Routinga”, “Instituta za građevinarstvo IG”, “Geoputa”, “INK Constructora”, “CPK” i“Radisa”.

 

 

 

Kostrešević je ubrzo samouvjereno odgovorio:

„Svi zaposleni u ‘Putevima’ imaju sve neophodne kvalifikacije za sve djelatnosti koje obavlja javno preduzeće.“

Tri mjeseca kasnije – disciplinovan je!

 

A GRAĐANI VRAĆAJU KREDIT

 

Nakon više neuspjelih pokušaja rukovodstva „Puteva RS“ da ovo preduzeće zaduži za milione KM, u novembru 2020. godine garanciju za kredite dala je Vlada RS, na čelu sa SNSD-ovim Viškovićem. Sa NLB bankom, Novom bankom i Unicredit bank iz RS i Raiffeisen bank, Sparkasse bank i Unicredit bank iz Federacije BiH sklopljen je ugovor o kreditu od oko 110 miliona KM.

 

Tačnije, za kamate će „Putevi“ dati 14,8 miliona i za sedam godina vratiti ukupno 109,8 miliona KM.

 

Garancije su bile problem da javno preduzeće podigne raniji kredit od više od 200 miliona maraka. Nenad Nešić, koji je sa čela „Puteva“ otišao nakon što mu se kao zdravstveni razlog ukazao lider SNSD-a Milorad Dodik, tada nije želio da objasni razloge poništavanja tendera, iako je bilo jasno da kreditorima nije mogao da dostavi garanciju Vlade RS, jer je na relaciji Nešićev DNS – Dodikov SNSD tada vladao dubok razdor.

 

Pošto se Nešić „razbolio“, a na njegovo mjesto došao Kostrešević, smetnji za izdavanje garancije više nije bilo.

 

IZVOR: Zurnal.info/Žana Gauk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *