Radnici „MOFAS-a“: „Viškoviću do kada nas mislite maltretirati“

Sindikat „MOFAS-a“ uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću u kojem ga obavještava da se zaključci Vlade ne poštuju, da su prevareni i pitaju do kad će biti maltretirani. Upravni odbor Sindikata ograđuje se od budućih protesta radnika tog preduzeća, koji će uslijediti ako sutra do kraja dana ne dobiju odgovor iz Vlade.

Sindikat je naveo da je u petak u Ministarstvu privrede i preduzetništva održan sastanak sa predstavnicima tog ministarstva gdje su im predložena rješenja koja su suprotna zaključcima koje je ranije donijela Vlada u vezi sa „MOFAS-om“.

Sindikat je danas o sastanku informisao radnike i zaključeno je da se „žestoko protive prijedlozima Ministarstva“.

Naime, iako je Vlada zadužila ministarstva da obezbijede sredstva za povezivanje staža radnicima „MOFAS-a“, u Ministarstvu su rekli da žele da uplate samo doprinose za osiguranje od nezaposlenosti kako bi radnici mogli da dobiju prava u Zavodu za zapošljavanje.

„Sve ovo se kosi s dogovorima i Zaključkom Vlade u proteklom periodu, jer u ovom slučaju radnicima nije povezan staž“, naveo je Sindikat u pismu Viškoviću.

Radnicima je u Ministarstvu rečeno i da je „FAMOS“ istorija, da su dugovanja tog preduzeća prema radnicima takođe istorija i da je jedino rješenje stečaj „MOFAS-a“, a što je, tvrdi Sindikat, mimo Zaključka Vlade.

„Da li je ovo u skladu sa silnom podrškom koju ste nam pružali evo tri mjeseca, u kojoj nismo dobili ni pfening. Do kada nas mislite maltretirati“, upitali su Viškovića, između ostalog, u pismu radnici.

Sindikat je istakao da su Zaključci Vlade korektni i da treba da se ispoštuju, a ne da se predlaže jedno, a pokušava realizovati drugo.

„Upravni odbor Sindikata se ovim putem javno ograđuje od svih postupaka koje će radnici „MOFAS-a“ i bivšeg „FAMOS-a“ uraditi u narednom periodu. Napominjemo da smo izgubili kredibilitet (ne našom krivicom) i da za postupke koji će se desiti nećete imati odgovorne od strane Sindikata jer je najava radnika sigurno izlazak na ulicu, kao i ostali vidovi borbe za rješavanje naših prava“, zaključeno je u pismu Sindikata upućenom premijeru Srpske.

Da strateški partneri Vlade likvidiraju firmu CAPITAL je objavio krajem jula. Likvidaciji se radnici protive i pozivaju Vladu u pomoć.

Preduzeće „Mofas“ je prije šest godina Vlada RS formirala sa investitorima iz Njemačke i Tešnja na imovini nekadašnjeg giganta „Famosa. U novoformiranom preduzeću 49 odsto vlasništva ima „Famos“, koji je u većinskom vlasništvu RS, firma „Paul Bernhardt“ ima dva odsto, njen vlasnik Otte Dirk 24 odsto, dok Šefik Husaković iz Tešnja ima 25 odsto.

Predstavnici Vlade RS tada nisu propuštali priliku da istaknu ulogu Vlade u pronalasku strateškog partnera i da pohvale rad novog preduzeća. Sada optužuju suvlasnike „Mofasa“ za zloupotrebu 400.000 KM.

IZVOR: Capital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *