RASTROŠNOST PREDSJEDNIŠTVA BIH: Za osam godina potrošeno 1,5 miliona maraka na vozila i namještaj

Predsjedništvo BiH stotine hiljada maraka troši na nova vozila i namještaj. (Ne)opravdana rastrošnost očekivano je izazvala negativne reakcije bh. građana, suočenih s rastućom inflacijom i padom životnog standarda. No, ovakve nabavke, barem kada je riječ o Predsjedništvu BiH, nisu ništa novo. Prema podacima koje smo prikupili, za skoro osam godina potrošeno je minimalno oko 1,5 miliona maraka bez PDV-a na vozila, namještaj i ostalo pokućstvo.

 

Dok su se novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denis BećirovićŽeljka Cvijanović i Željko Komšić – pripremali preuzeti dužnost, objavljena je informacija da je ova institucija raspisala nekoliko tendera. Između ostalog, tri tendera za nabavke vozila vrijednih 244.500 KM bez PDV-a, te dva za nabavku i montažu kancelarijskog namještaja i stilskih stolica u vrijednosti od oko 116.000 KM bez PDV-a.

 

Iako je jasno da su ove nabavke pokrenute odlukom starog saziva u kojem su, podsjetimo, osim Komšića bili Milorad Dodik i Šefik Džaferović, novoizabrani član Predsjedništva BiH Denis Bećirović se brže-bolje ogradio i rekao kako on na tu odluku nije mogao utjecati niti je spriječiti. S druge strane, Željko Komšić se, prema dostupnim informacijama, nije oglašavao o ovim nabavkama, iako je on jedini bio i u prošlom sazivu Predsjedništva BiH.

 

(Ne)opravdana rastrošnost očekivano je izazvala negativne reakcije bh. građana, suočenih s rastućom inflacijom i padom životnog standarda. No, ovakve nabavke, barem kada je riječ o Predsjedništvu BiH, nisu ništa novo.

 

LUKSUZNA VOZILA, STILSKI NAMJEŠTAJ, VUNENI TEPISI…

 

Vozila, namještaj, stilske stolice, stolovi, stolnjaci, zavjese, tepisi, staze… sve ovo je u prethodnim godinama javnim novcem kupovalo Predsjedništvo BiH. Provedeno je na desetine tendera, potrošen ogroman novac, a na mnoge nabavke je i zaboravljeno.

 

Međutim, Portal javnih nabavki i njegova baza je tu da se podsjetimo. Među više od 2.000 ugovora koje je zaključilo Predsjedništvo BiH od početka 2015. godine, pokušali smo izdvojiti samo one koji se tiču nabavki vozila i namještaja, ne ubrajajući gorivo, popravke, reparacije, čišćenje, računarsku opremu, poklone i slično.

 

Podsjetimo, od novembra 2014. do novembra 2018. godine u Predsjedništvu BiH bili su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić. Od 2018. do 2022. godine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Na nedavno održanim izborima za mjesto u Predsjedništvu BiH izborili su se Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

 

 

Prema podacima koje smo prikupili, za skoro osam godina potrošeno je više od 1,1 milion maraka bez PDV-a na vozila, namještaj i ostalo pokućstvo. Ako tome dodamo i nedavno raspisane tendere, iznos se penje na iznos od oko 1,5 miliona maraka bez poreza!

 

Samo za nabavke vozila provedeno je devet tendera, a potrošeno je blizu 810.000 KM bez PDV-a. Ako uračunamo i tendere koji su trenutno u toku, dolazimo do cifre od preko milion maraka koliko se potrošilo samo na vozila za nepunih osam godina.

 

 

Najskuplja dva vozila nabavljena su 2015, odnosno 2016. godine, a koštala su čak oko 170.000 KM po komadu, odnosno oko 200.000 KM ako uračunamo i plaćeni porez! U vrijeme saziva Izetbegović-Čović-Ivanić kompletirano je još pet nabavki više vozila, dok su u prošlom sazivu, ne računajući tender koji se trenutno provodi, zaključena još dva ugovora kada je riječ o nabavkama automobila.

 

 

Ovome dodajmo i da je od 2015. godine do danas zaključeno desetak ugovora za najam vozila, a što je plaćeno ukupno oko 41.000 KM bez uračunatog poreza.

 

Osim za nabavku i najam vozila, provedeno je i na desetine tendera za nabavku namještaja i pokućstva. Iako je doći do stopostotno preciznih podataka vrlo težak zadatak, jer su nabavke provođene pod različitim nazivima, od nabavke namještaja, preko nabavke stolova, stilskih stolica, tepiha, staza, pa sve do nabavki zavjesa i lustera, mi smo ipak pokušali objediniti sve podatke.

 

Na kraju smo došli do cifre od oko 267 hiljada maraka koliko je potrošeno u ove namjene, ne ubrajajući tender za nabavku namještaja koji se trenutno provodi, te ne računajući popravke, reparacije, čišćenje tog namještaja, kao ni primjerice računarsku opremu, televizore, poklone, ukrase i druge nabavke manje vrijednosti.

 

Kada je riječ o nabavkama koje nose naziv „nabavka namještaja“, do sada je potrošeno blizu 100.000 KM bez PDV-a. Svi ovi ugovori zaključeni su u periodu od kraja 2016. do kraja 2018. godine, a kupovano je sve i svašta – „royal stil“ fotelje, stolice, garniture, ormari, klub stolovi…

 

Podaci pokazuju da se, generalno, na namještaj najviše trošilo od 2015. do 2018. godine, a tako je i kada je riječ o nabavkama tepiha i staza. Šest nabavki u ovom periodu, uz jednu s kraja 2020. godine, za ukupno potrošenih nešto više od 56.000 KM bez PDV-a.

 

 

Oko 62.000 KM javnog novca potrošeno je na razne stilske, kancelarijske stolice, konferencijske, radne stolove, stolnjake, ormare, kasete, opet najviše u periodu od kraja 2015. do početka 2018. godine. Za lustere i stolne lampe izdvojeno je oko 12.000 KM.

 

Kupovalo je Predsjedništvo BiH i zavjese, između ostalog i one s ukrasnim špagama, i to u ukupnoj vrijednosti od oko 40.000 KM. Također sve u mandatu Izetbegović-Čović-Ivanić.

 

Dakle, samo jedna državna institucija je za osam godina samo na vozila i namještaj potrošila najmanje oko 1,1 milion maraka. Kad tome dodamo i nedavno raspisane tendere, iznos se penje na 1,5 miliona maraka!

 

IZVOR: Zurnal.info/D.Cviko

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *