RUGIPP ponovo izgubio na sudu: Umanjili vrijednost zemljišta za 10 puta!

Osnovni sud u Trebinju naredio je da se doktoru Branku Butuliji, kojem je eksproprisano zemljište na području bilećkog sela Zarijeđe za potrebe gradnje solarne elektrane EFT Grupe, isplati deset puta viši iznos nego što su ga ranije procijenili vještaci Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS.

 

IZVOR: Moja Hercegovina

 

Ovaj sud obavezao je Repubičku upravu za geodetske i imnovinsko pravne poslove RS da mu isplati pravičnu naknadu i nadoknadi sudske troškove u visini od 1.300 maraka.

“Ako korisnik eksproprijacije Republika Srpska ne isplati naknadu u određenom roku, dužan je na iznos neisplaćene naknade platiti zakonsku zateznu kamatu. Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS od ranijeg vlasnika je eksproprisala nekretnine u svrhu izgradnje solarne elektrane na području opštine Bileća. Zakon predviđa naknadu u novcu za eksproprisane nepokretnosti i to tako da ona ne može biti niža od tržišne vrijednosti u vrijeme donošenja prvostepenog rješenja”, navodi se u odluci ovog suda.

Butulija je za eksproprijaciju saznao 2021. godine i to od svoje djece, koji su na društvenim mrežama pročitali da će se na njihovom zemljištu graditi elektrana.

Ispričao nam je da se onda raspitivao i saznao da će njegova njiva, koju decenijama obrađuje, biti ekspropisana za potrebe izgradnje solarne elektrane EFT Grupe, te da joj je bila procijenjena vrijednost od 1,5 KM po kvadratnom metru.

Kada je odbio da proda, ponudili su mu 3,5 KM, ali ni to nije prihvatio. Angažovao je advokata Dina Tešića, a u tužbu su ušli i njegovi rođaci i komšije koji su takođe na ovaj način teško oštećeni.

Danas, Butulija kaže da je prilično zadovoljan, ako ništa, naplatio je stvarnu vrijednost njive, umjesto da mu je otmu za potrebe zarađivanja privatne kompanije.

“Moja njiva je površine 6.734 kvadratna metra, a oni su mi ponudili da prodam po cijeni nižoj od litre ulja po kvadratu, odnosno po višestruko nižoj cijeni od tržišne. Nisam pristao i srećom, našao sam advokata koji je znao da me zastupa odbrani moje interese. Vrlo mudro je vodio cijeli proces, tražio vještačenje novih vještaka, a sudija je bio veoma korektan. Dogovorili smo se oko cijene i sve je onda prošlo kako treba. Pomogao nam je svima. Dobio sam realnu cijenu kojom sam zadovoljan, a vjerujem da će i drugi koji su još u procesu, doći na svoje”, rekao je Butulija.

Bivši narodni poslanik ispričao je da se obradivo zemljište izuzima od privatnih vlasnika, prevodi prvo na državu, a onda država prevede privatniku. Govorio je o nelogičnoj odluci države da izuzima obradivo zemljište na ovom području, na kojem postoje velike površine pustare koje bi se mogle iskoristiti za ovu namjenu.

U proces ulazi i doktor Zoran Ivković kojem se dogodila gotovo ista situacija. On kaže da se nada da će sud i u njegovom slušaju pravično presuditi.

“Eksproprišu zemljište koje je generacijama u mojoj porodici i za to su nam procijenili daleko ispod tržišne vrijednosti. Kao i ostali iz ovog kraja, ima nas sedam ili osam, svi ćemo tražiti pravičnu naknadu sudskim putem”, rekao je Ivković.

Okružni sud u Tebinju presudio je ranije u korist Lazara Butulije iz Bileće i utvrdio da je njegovu parcelu Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne odnose Republike Srpske, na nezakonit način oduzela i na njoj planirala izgradnju solarnih elektrana.

Butulija je jedan od mnogobrojnih stanovnika bilećkih sela kojima je RUGIP oduzeo imovinu za potrebe solarnih elektrana koje gradi privatna kompanija EFT Grupa i koji su se žalili da im je zemlja oduzeta iako su se tome protivili i nisu na zakonit način obaviješteni o svojim pravima.

“U toku postupka nije vođeno računa o zaštiti i ne vidi se da je vlasniku zemljišta predočeno da ima pravo da traži potpunu eksproprijaciju ako mu je narušen privredni interes ili onemogućeno normalno korišćenje. Na zahtjev vlasnika RUGIP je obavezan da ekspropriše i preostali dio nepokretnosti, ako je na njemu onemogućena ili bitno pogoršana njegova dotadašnja egzistencija ili mu je onemogućeno njegovo normalno korišćenje. Kako se vlasnik zemljišta nije izričito izjasnio da li traži ili ne eksproprijaciju preostalih nepokretnosti, ne može se doći do pouzdanog zaključka s obzirom na to da li je tužilac stvarno upozoren i da mu je predočen sadržaj te odredbe”, navodi se u presudi ovog suda uz napomenu da je “prvostepeni organ bio dužan postupiti tako da uzme u obzir neznanje i neukost stranke u vezi zakona i pravila eksproprijacije, te da mu se ne smije prouzrokovati šteta”.

Advokat Din Tešić kaže da su u toku sudskog postupka nesporno dokazali da je zemljište doktora Branka Butulije i drugih njegovih klijenata čak desetostruko vrednije od prvobitno procijenjene vrijednosti i ponuđene nadoknade.

“U svim postupcima eksproprijacije potrebno je pomno pratiti način procjene nepokretnosti od strane vještaka, jer je u toku inflacija roba i usluga na godišnjem nivou od preko 30 odsto. Pravobranilaštvo Republike Srpske licima kojima se oduzima zemljište, iz njima znanih razloga, predočava netačne podatke da je zemljište daleko manje vrijednosti od stvarne. I u ovom postupku su predočavali cijene zemljišta iz 2008. godine, kao i zaključene sporazume sa licima koji ne mogu uopšte biti relevantni za postupak koji je bio u toku”, kaže Tešić.

Ističe da ako je neko lice pristalo da svoju zemlju prepusti Republici Srpskoj po nekoj netržišnoj cijeni, to ne može biti osnov za procjenu zemljišta u bilo kom drugom postupku.

“Svrha postupka eksproprijacije i jeste pravilno utvrđenje tržišne cijene nepokretnosti i pravična naknada vlasnika zemljišta. Licima koje su u postupku eksproprijacije uvijek preporučujemo da se posavjetuju o stvarnoj vrijednosti zemljišta prije bilo kakvog zaključenja sporazuma sa drugom stranom, pošto su te ponude većinom netržišno određene”, tvrdi Tešić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *