Šest godina od nekažnjene dokazane pljačke narodnog novca

Nakon što su mediji 2018. godine otkrili da je Elektroprivreda Republike Srpske izdvojila oko 6 miliona maraka za savjetovanje fantomskoj firmi iz Sarajeva, do koga kasnije nije bilo ništa, najavljeno je da će biti istraženo ko je odgovoran za ovu pljačku javnog novca. Četiri godine kasnije, sve je jasnije da od kažnjavanja odgovornih neće biti ništa.

 

Prije četiri  godine je otkriveno  da je iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske i njenih zavisnih preduzeća izvučeno oko šest miliona maraka i dato  firmi Biznis ekselens konsalting grup Sarajevo – fantomskom preduzeću bez adrese i kontakta. Međutim, okončanja istrage ove afere i dalje nema, navodi portal BN.

 

U Republičkom javnom tužilaštvu je za BN potvrđeno da im je ovaj predmet dostavljen još 2020. godine, međutim istraga i dalje traje.
„Predmet se nalazi u fazi provjera i prikupljanja potrebnih informacija“, sapšteno je iz Tužilaštva.

 

Predstavnici opozicije upozoravaju da je od početka jasno da se radi o milionskoj pljački novca građana Republike Srpske, zbog čega je krajnje neprihvatljivo ponašanje pravosuđa, koje kako navode, godinama ne kažnjava odgovorne.

 

Ovo je samo jedan od primjera kako se novac iz javnih preduzeća prebacuje u privatne tokove, kažu predstavnici organizacija civilnog društva. Upravo su savjetovanja i optimizacije, kako navode, najpogodniji prostor za nekažnjenu pljačku javnog novca.

 

Iz Elektroprivrede Republike Srpske nisu odgovorili na upite oko  saradnje sa fantomskom firmom kroz koje su iz ovog javnog preduzeća izvučeni milioni maraka.

 

Transparentnosti nije bilo ni 2017. i 2018. godine, jer su tada milionski poslovi sa spornom firmom dogovarani putem pregovaračkog postupka bez obavještenja o nabavci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *