SIPA po anonimnoj prijavi upala u OC „Jahorina“

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je pokrenulo istragu u Olimpijskom centru Jahorina zbog anonimne prijave, potvrdili su za CAPITAL u ovom tužilaštvu ne precizirajući šta je konkretno prijavljeno, niti šta istražuju, braneći se da bi time narušili integritet istrage.

 

Pojašnjenja radi, CAPITAL je nedavno objavio da je Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) izuzela dokumentaciju iz Olimpijskog centra (OC) Jahorina vezanu za sporne nabavke i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

U SIPA tada nisu davali više informacija o kakvim nabavkama se radi, te su nas uputili da više inforamcija potražimo u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu su nam nakon skoro mjesec dana odgovorili da je predmet formiran nakon zaprimanja anonimne prijave.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu kontinuirano preduzima mjere i radnje u cilju provjere navoda iz dostavljene anonimne prijave. Dok se sve relevantne činjenice i okolnosti ne utvrde, nismo u mogućnosti pružiti više informacija iz razloga očuvanja integriteta krivičnog postupka“, kratko su prokomentarisali u OJT Istočno Sarajevo ne precizirajući šta istražuju na Jahorini.

Važno je podsjetiti da je CAPITAL o spornim nabavkama u OC „Jahorina“ pisao u više navrata, a najvažnije je spomenuti nabavku šestosjedne žičare vrijednu 17 miliona maraka.

Nezakonito naručena i plaćena žičara

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije više puta upozoravao šestosjedna žičara na Jahorini u koju je Olimpijski centar (OC) prije gotovo dvije godine uložio 17 miliona KM izgrađena je nezakonito, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je nedavno odbio tužbu Olimpijskog centra (OC) Jahorina protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ BIH) kojim su poništeni njihov tender i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku 17 miliona vrijedne šestosjedne žičare. U tome ne bi bilo ništa sporno da pomenuta žičara ne postoji već gotovo dvije godine.

Pojašnjenja radi, preduzeće „TNT“ iz Banjaluke se, o čemu je CAPITAL ranije pisao, još 2021. godine žalilo na Zaključak OC Jahorina u postupku nabavke šestosjedne isklopive žičare na lokaciji „Rajska dolina“, ali uprkos tome OC Jahorina je proveo postupak nabavke i dao ugovor italijanskom preduzeću „Leitner“, te time prekršio Zakon o javnim nabavkama i nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek je tada upitan šta će se desiti sada kada je Sud BiH odbio tužbu Olimpijskog centra, s obzirom na to da šestosjedna žičara postoji već gotovo dvije godine umjesto da da logično objašnjenje pozvao glavnog i odgovornog urednika portala CAPITAL Sinišu Vukelića da sruši žičaru.

Piće od porodice za milion maraka

CAPITAL je takođe objavio i da je Firma „Nedomex logistika“ u vlasništvu Jovane Vukadin dobila ugovor za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića za Olimpijski centar težak čak 1,1 milion maraka. Kako smo saznali Vukadin je svastika Milenka Eleka, koji je u bliskim rodbinskim vezama sa Nedeljkom Elekom.

Konkretno, OC je sa „Nedomex logistikom“ zaključio okvirni sporazum na tri godine i to za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića, kafe, toplih napitaka i srodnih proizvoda.

Interesantno je i da je u martu ove godine OC Jahorina izdao obavještenje u kojem je navedeno da raskida sedam okvirnih sporazuma sa „Nedomex logistikom“, da bi sada ponovo sa njima zaključio pomenuti okvirni sporazum.

CAPITAL: Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *