SKI CENTAR IGRIŠTA: Trebao koštati 32, a već do sada potrošeno 55 miliona KM

Olimpijski centar „Jahorina“ odlučio je da izdvoji gotovo 3,5 miliona maraka za izgradnju upravne zgrade u Ski centru „Igrišta“ kod Vlasenice, čime je nastavljen enorman rast troškova obnove i već sada je jasno da su planirana ulaganja u taj centar premašena za više od 25 miliona KM.

 

Izvor: Capital/Bojana Ninković

 

Konkretno, još pretprošle godine je najavljeno da će u „Igrišta“ biti uložena 32 miliona maraka do 2024. godine, nakon toga, direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić pravi ispravku i najavljuje da će ipak biti uložena 42 miliona KM, ali to nije ni blizu krajnje cijene, jer već do sada OC „Jahorina“ je ugovorila ili raspisala nabavku radova u ukupnoj vrijednosti koja premašuje 55 miliona KM.

 

Kada je u pitanju posljednja nabavka, za izgradnju upravne zgrade, javnih toaleta i prodajnih mjesta na izlaznoj stanici ski centra „Igrišta“ zahtijevano je da objekat bude dimenzija 1.000 metara kvadratnih ukupne bruto površine, te da posjeduje i restoransku baštu od 200 kvadrata.

 

Od ponuđača je zahtijevano da ima uspješno iskustvo u realizaciji više ugovora koji za predmet imaju izvođenje radova iste ili slične prirode, u posljednjih pet godina, a čija je ukupna vrijednost minimalno dva miliona maraka.

 

Prointeru“ milioni za vodosnabdijevanje

 

Olimpijski centar je nedavno dodijelio ugovor i za radove vodosnabdijevanja akumulacije skijaškog centra „Igrišta“ za čiju će realizaciju izdvojiti gotovo šest miliona maraka.

 

Ugovor je dodijeljen grupi ponuđača koja se sastoji od preduzeća „Prijedorputevi“, “Grijanje invest” sa Pala, “Hidro montaža” iz Beograda, “Inter clima” iz Sarajeva, ali i „Prointer“ iz Banjaluke, kao i firme „Stam Petrović“ iz Istočnog starog grada, Institut „Unis“ sa Pala i „Technoalpin“ iz italijanskog grada Bolzano.

 

U olimpijskom centru nisu štedjeli ni za izgradnju ski bifea na „Igrištima“ te su odlučili da za ove namjene izdvoje gotovo 2,5 miliona maraka.

 

Za izgradnju hangara za tabače i skladišni prostor u ovom ski centru kod Vlasenice planirano je izdvajanje 351.000 KM.

 

Za žičaru gotovo 25 miliona maraka

 

Kako je CAPITAL ranije pisao, OC „Jahorina“ je za „Igrišta“ naručio najskuplju žičaru u regionu za koju će potrošiti gotovo 25 miliona maraka.

 

Naime, konzorcij osam preduzeća, koji predvodi kompanija „Leitner“ iz Italije, gradiće ovu žičaru, a pored italijanske firme u ovaj posao su uključeni „Gradeks“ iz Zvornika, „Institut za zaštitu i ekologiju“ Republike Srpske i „Routing“ iz Banjaluke, „Kaldera Company“ iz Laktaša, „Profil – Isolation“ iz Doboja, „Stam Petrović“ iz Istočnog Starog Grada, „Strucon“ iz Sarajeva.

 

Ugovor za mljevenje kamena na stazama vlaseničkog ski centra dobila je firma „Stam Petrović“ iz Istočnog starog grada, a za taj posao će biti plaćeni 1,3 miliona KM.

 

Za osvjetljenje ski staze ponudili su čak 2,1 milion KM, a za montažu pokretne trake, tjubing staze i zabavnog sadržaja spremni su iskeširati 1,1 milion maraka.

 

Za osnježavanje ski centra „Igrišta“ OC je, kako je CAPITAL već objavio izdvojio vrtoglavih 10,4 miliona KM, dok su za samu izgradnju staze potrošili gotovo tri miliona maraka.

 

Za tabač za skijalište su firmi „Stam Petrović“ iskeširali gotovo 900.000 KM, dok je za nabavku sanitetskog vozila ugovor dobila firma „Marketauto“ iz Laktaša, a plaćeno im je 111.150 KM.

 

 

Elek: Centar morao preuzeti obaveze lokalne zajednice

 

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek istakao je da je centar na sebe morao da preuzme troškove koje Vlasenica nije bila u stanju da isplati.

 

Lokalna zajednica je trebala da isplati vodovod i javnu rasvjetu, a oni to nisu mogli da urade iz svojih sredstava iz budžeta, pa je onda Vlada dala nama da sprovedemo te nabavke. Ono što je vezano za skijanje žičara, polazna stanica, dolazna stanica… to je sve stalo u najavljenih 42 miliona“, rekao je Elek za CAPITAL pravdajući zašto su investicije enormno veće od planiranih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *