Škola u prirodi na Jahorini- unaprijed dogovorena saradnja direktora škola, turističkih agencija i Republičkog pedagoškog zavoda?

Roditelji učenika Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora podnijeli su krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv osumnjičenih lica koja su u maju ove godine organizovala školu prirode na Jahorini u hotelu “Nebojša”.

 

U krivičnoj prijavi se navodi da su direktorka pomenute škole Gorana Bosančić, te direktori turističkih agencija “Kompas turs” Banja Luka( Mladen Račić), “Unis turs” Banja Luka (Zoran Preradović), “Prevoz Vuković” Kozarska Dubica (Mario Vuković), te N.N. lice kao organizovana kriminalna grupa izvršili niz protivpravnih radnji sa ciljem ostvarivanja prootivpravne imovinske koristi.

 

Nepoznato lice je unaprijed odredilo raspored škola u prirodi u hotelu “Nebojša” i uskladilo termine boravka osnovnih škola iz Republike Srpske, zatim uticalo na direktore kao odgovorna lica da prilagode Javne pozive za održavanje škole u prirodi u istom hotelu, te u dogovoru sa ponuđačima uticalo na donošenje odluke naručioca.

 

Na osnovu čega je izabran hotel “Nebojša”?

 

Hotel “Nebojša” je, samim Elaboratom škole u prirodi od svih mogućih smještajnih kapaciteta na Jahorini, ne razmatrajući ni kriterij najpovoljnije ponude unaprijed izabran, čime je direktorka Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora Gorana Bosančić nezakonito dala pogodnost pomenutom privrednom subjektu.

 

 

Po dobijanju saglasnosti Republičkog pedagoškog zavoda direktorka je poslala Javni poziv za dostavu ponuda za izbor turističke agencije.

 

Dogovor turističkih agencija o podjeli posla

 

Roditelji tvrde da su sva tri ponuđača unaprijed znala ko će biti izabran na javnom pozivu, a da je on odrađen samo formalno kako bi se dao privid transparentnosti.

 

“S obzirom da je postojala opravdana sumnja da je došlo do zloupotrebe samog javnog poziva, obratili smo se Poštama Srpske sa zahtjevom da nam dostave informacije o vremenu, mjestu i samom pošiljaocu, oni su nam proslijedili adresnice spornih pošiljki kojima su potvrđene naše sumnje. Naime, sve ponude različitih pravnih lica je poslao Mladen Račić, direktor izabranog ponuđača. Navedeno lice se potpisalo na sve tri adresnice kao pošiljalac, uredno ostavilo svoj broj telefona i upisalo svoje ime i prezime. Dakle, direktor odgovornog lica izabranog ponuđača je organizovao slanje i pripremu ponuda, a druga dva pravna lica su samo pozajmili svoje pečate i potpise”.

 

 

Ponude su u istim kovertama, i istog dana stigle na adresu škole. Komisija je posao prevoza djece dodijelila agenciji “Kompas turs” iz Banje Luke, pomenutog Mladena Račića. Iako je ova agencija u priloženoj dokumentaciji dostavila ugovor o saradnji sa jednim prevoznicima, đake su do Jahorine vozili drugi prevoznici.

 

 

Zdravstveni problemi učenika koji su boravili na Jahorini

 

Povod za zabrinutost roditelja i istraživanje organizovanja škole u prirodi na Jahorini su zdravstveni problemi sa kojima su se suočavali učenici tokom škole prirode u maju ove godine.

 

Odmah po dolasku djeca su se žalila na higijenu u sobama, a već drugog dana zadobili su stomačne tegobe i žalili se da određena jela nisu bila dovoljno termički obrađena. Te noći dio učenika primljen je u Hitnu pomoć na Palama, a prevoženi su privatnim automobilima s obzirom da su autobusi, koji su zakonski trebali biti na Jahorini, vratili se isti dan u Prijedor.

 

Zbog sumnje da se radi o trovanju hranom i lošim higijenskim uslovima u samom hotelu, slučaj je prijavljen nadležnim inspekcijskim organima koji su izvršili sve potrebne kontrole. Slične tegobe imali su i učenici drugih osnovnih škola u Republici Srpskoj, pisali su svojevremeno mediji.

 

Organizovana akcija direktora škola, Republičkog pedagoškog zavoda i direktora turističkih agencija?

 

Oko 25 osnovnih škola u Republici Srpskoj planiralo je izvođenje škole u prirodi u hotelu “Nebojša”. Postavlja se pitanje zašto su baš svi direktori izabrali ovaj hotel, i na osnovu čega, zašto je Republički pedagoški zavod dao saglasnost na takve elaborate, da li je unaprijed dogovorena raspodjela termina boravka u hotelu, te da li je unaprijed dogovorena procedura javnog poziva i odabira najpovoljnije ponude turističke agencije.

 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *