Skupština opštine Pale treba da se bavi suštinskim problemima građana, ali i da poštuje zakone i vlastite propise

U dosadašnjem radu Skupštine opštine Pale nije bilo značajnijih pomaka za unapređenje kvaliteta života građana i građanki ove opštine, rezultat je ovo monitoringa rada lokalne vlasti koji su izvršili Centri civilnih inicijativa.

Identifikacija mjera razmatranih i usvojenih na sjednicama, a koje mogu biti od koristi za građane lokalne zajednice, te unaprijediti kvalitetu života, od ključnog je značaja. Većina mjera koje su razmatrane na Skupštini Opštine su bile formiranje komisija, izvještaji o radu javnih ustanova i preduzeća, protokolarne mjere i drugo. Ipak, donijeto je nekoliko značajnih odluka i mjera od kao ona kada su odbornici jednoglasno usvojili tri zaključka kojima se propisuje planska izgradnja na Jahorini, s ciljem zaštite ove olimpijske ljepotice od pretjerane izgradnje ugostiteljskih i objekata za smještaj.

Centri civilnih inicijativa su uputile institucijama opštine Pale preporuke za unapređenje njihovog rada u narednom periodu: uspostavljanje kontinuiteta i dobre prakse planiranja i usvajanja Programa rada i Budžeta na vrijeme i u skladu sa rokovima uz značajnije uključivanje javnosti i zainteresovanih građana i udruženja, provođenje izbora za rukovodstva paljanskih mjesnih zajednica transparentno i demokratski u skladu sa zakonskim propisima i uz poštivanja predviđenih rokova, usvajanje Omladinske politike (Strategije za mlade), tj. strateški akvir i akt koji se odnosi na mlade osobe starije od 18 godina čime bi se na sistemski način planiralo unapređenje položaja omladinske populacije, izrada strateškog planskog dokumenta za razvoj Jahorine, ali i drugog značajnog turističkog potencijala Opštine Pale te, krajnje, razmatranje potreba lokalnog stanovništva, odnosno mjera koje bi dovele do unapređenja kvalitete života.

Osam političkih partija voljom građana učestvuje u Skupštini Opštine Pale, neke od njih su povećale, odnosno smanjile broj mandata. Međutim, rad Skupštine Opštine karakterišu politička prepucavanja između odbornika vlasti i opozicije. Dodatno je istaknuto da od 25 odbornika Skupštine Opštine Pale samo su tri pripadnice ženskog pola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *