Sloboda za Srpsku: Kleveti nije mjesto u Krivičnom zakoniku

Predstavnici slobodnih medija i civilnog društva protestovaće sutra ujutro prije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zbog namjere vlasti da u Krivični zakonik RS uvedu klevetu.

 

Protivnici Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS okupiće se zato sutra kod megafona na Trgu Krajine u devet časova ujutro i prošetati ulicama Banjaluke u pravcu Narodne skupštine RS.

Na ovaj skup su pozvani svi građani koji vjeruju da je pravo na slobodu govora neprikosnoveno ljudsko pravo, koje nikakvi pojedinci u političkim vrhovima ne bi smjeli da ograničavaju i usmjeravaju.

 

Ističući da je kleveta već regulisana kao prekršaj u građanskopravnoj oblasti, novinari i aktivisti smatraju da će kriminalizacija klevete posebno uticati na svakog pojedinca koji se u budućnosti bude usudio bilo šta da kritikuje.

 

Zato je, ističu svi redom, neophodno da se svi problemi koji nastaju u javnom diskursu rješavaju kao i do sada – privatnim tužbama, a ne kroz krivičnopravni progon onoga ko je iznio neku tvrdnju.

 

Ovo je pokušaj vlasti da se obračunaju sa novinarima koji istražuju korupciju i aktivistima koji se suprotstavljaju samovolji vlasti na gotovo svakom koraku u zemlji u kojoj živimo. Mi se ne zalažemo za slobodnu klevetu, nego za njeno regulisanje na mjestu koje joj pripada, a to je u građanskom pravu. Zamislite novinara koji strepi od petogodišnje istrage i ograničavanja građanskih prava zato što je istraživao korupciju. To je nedopustivo u civilizovanoj zemlji“, rekao je predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić.

Podršku novinarima i aktivistima dao je i sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković. Kaže da su sloboda govora i javne riječi je neprikosnoveni Ustavom i evropskim konvencijama i standardima, te da niko ne smije sprečavati novinare u njihovom radu.

 

Velika podrška novinarima koji časno rade svoj posao, oni ne smiju biti spriječeni da tako i nastave. Ne smiju biti žrtve onih koji plasiraju lažne informacije sa portala bez impresuma. Zato je trebalo rješavati neke druge stvari, recimo transparentnost u vlasništvu u medijima“, kaže Stanković.

Dodaje da on lično podržava novinare i aktiviste, ali i sve građane koji bi mogli danas ili sutra doći na udar ovog zakona. Predstavnici Sindikata medija i grafičara RS koji postoji u okviru Saveza sindikata, doći će na protest u znak podrške kolegama novinarima.

 

Stanković kaže da je i njemu jasno, kao i svima da se niko ne bori za slobodnu klevetu, nego za slobodnu riječ i klevetu kažnjivu u građanskoj parnici, gdje joj je mjesto.

 

Naravno, svako snosi dozu odgovornosti za izgovorenu riječ u smislu ako priča neistine. Međutim, etički kodeksi novinara te stvari uspješno rješavaju, kao i građanska parnica. Sloboda govora je zagarantovana, a ko će javnosti prenijeti značajne informacije ako ne slobodni novinari? Sindikat podržava slobodno novinarstvo, a sprečavanje novinara da neometano rade i vršenje pritiska kojim se ugrožavaju njihova radna mjesta, posmatramo kao udar na egzistenciju radnika“, rekao je Stanković.

 

CAPITAL: A. Pisarević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *