21/02/2024

Službenik ukazao na nezakonitosti, pa okrivljen za nanošenje štete ugledu opštine

Ugovor sa firmom “Asilting” Gradačac koja je trebalo da izgradi vrtić u Pleagićevu za preko milion maraka, a stigla samo do pola i otišla u blokadu, raskinut je, a za sve je okrivljen službenik opštine koji je zvanično upozorio na nezakonite nabavke i propuštanje rokova.

 

I ne samo to, na posljednjoj sjednici Skupštine opštine krajem decembra, zaključeno je da je službenik Pero Nestorović, a ne njegov neposredni rukovodilac ili nosioci vlasti u opštini, koji su na sumnjivom tenderu odabrali nezakonitu ponudu, kriv zbog toga što je napisao službenu zabilješku sa upozorenjem na nezakonitosti koju je onda učinio dostupnom javnosti i tako “nanio šetetu ugledu i časti opštine, načelnika i drugih”.

“Skupština cijeni da je usljed neprimjerenog postupanja stručnog saradnika za javne nabavke Pere Nestorovića, iznošenja optužbi i neistinitih informacija o realizaciji ugovora o izgradnji dječijeg vrtića i tendenciznog postupanja prilikom sačinjavanja službene zabilješke koja je učinjena dostupnom široj javnosti putem portala CAPITAL, nastupila šteta po ugled i čast opštine, načelnika, saradnike i članove grupe izvođača radova, što Skupština smatra nepotrebnim i osuđuje”, navodi se između ostalog u zaključcima sa zasjedanja.

Takođe, u istom zaključku se zadužuje načelnik da preispita mogućnost podnošenja krivične prijave protiv njega zbog toga što je udario pečat odjeljenja na službenu zabilješku.

Da podsjetimo, opština Pelagićevo dodijelila je krajnje sumnjiv tender za vrtić za oko 50-oro djece vrijedan 1.031.000 KM firmi iz Gradačca koja angažuje još nekoliko kooperanata iz okolnih opština, te je za potrošenih 618.000 KM do sada dobila prizemnu zgradu bez struje, vode, namještaja, dvorišta i ograde, o čemu je CAPITAL pisao.

 

Zapušteni predmet i istekli rokovi

Prašina se digla kada je službenik Nestorović na hrpi našao zapušteni predmet bez broja protokola iz kojeg je saznao da su rokovi za kraj izgradnje od 201 dan probijeni na godinu i po, a izvođaču računi blokirani više od dva mjeseca, kao i da se traže aneksi za nepredviđene radove i produženje krajnjeg datuma za kraj izgradnje.

On je tada sačinio službenu zabilješku, a koju je na uvid iz svog izvora dobio i portal CAPITAL, te upozorio da je već u tenderu bilo mnogo nezakonitosti, a da je aneks urađen površno i neprofesionalno.

“Nepredviđeni radovi se već mjesecima traže od strane izvođača radova, kao i nadzornog organa, ali svi njihovi dosadašnji zahtjevi nisu odgovarali stvarnom stanju, ni opravdani, fabrikovane su količine ili su višestruko uvećane cijene. Posebno su sumnjivi bili datumi koji su navedeni u njihovim dopisima”, napisao je u zabilješci.

Neophodno je izdvojiti, piše Nestorović, datum 29. 11. 2022. godine, kada je počela izgradnja vrtića, umjesto polovinom avgusta kada je potpisan ugovor, sa četiri mjeseca zakašnjenja. Tog dana je izvođač odmah konstatovao nepredviđene dodatne radove zbog nepovoljnih hidroloških uslova i poslao dopis opštini. Njegove navode je, takođe istog dana, potvrdio nadzorni organ, te projektantska kuća.

Čak je i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila da je dodjela ugovora u postupku javne nabavke radova za projektovanje izgradnju i opremanje dječijeg vrtića izvršena na osnovu neprihvatljive ponude, ali to nije promijenilo stav nosilaca vlasti u ovoj lokalnoj zajednici.

Tešić: Vrtić za 2.668 marka po kvadratu

Načelnik opštine Slavko Tešić rekao je za CAPITAL da ugovor jeste raskinut zbog neizvršavanja radova u ugovorenom roku i da su o tome obavijestili izvođača, te da su od njega zatražili da plati ugovorenu kaznu u iznosu 51.556,98 KM.

“U momentu raskida ugovora, utrošeno je 618.675 KM što je 60 odsto od ugovorenog iznosa, a površina objekta je 386 kvaadratnih metara. Ostatak sredstava do ugovorenog iznosa  je 412.463 KM što je cijenimo dovoljno da se završe ranije ugovoreni, a nezavršeni radovi”, kaže Tešić i dodaje da će cijena kvadrata vrtića u Pelagićevu na kraju koštati čak 2.668 KM.

Takođe, objašnjava da je “Asiltingova” ponuda bila jedina prihvatljiva, iako zakon ne dozvoljava da se u jednom istom javnom pozivu dodijeli posao za projektivanje, izgradnju i opremanje vrtića jednom istom izvođaču.

“Opština Pelagićevo nije “zaključila” da je Pero Nestorović dostavio informacije CAPITAL-u, već da je usljed iznošenja optužbi i neistinitih informacija i tendencioznog postupanja istog, prilikom sačinjavanja službene zabilješke po istom pitanju, a koja je učinjena dostupnom široj javnosti putem portala CAPITAL, nanesena šteta po ugled i čast opštine Pelagićevo. To su u suštini dva potpuno različita pojma”, naveo je Tešić.

CAPITAL: A. Pisarević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *