Smiješno je poistovjetiti odluku o novom prebrojavanju glasova sa rušenjem Republike Srpske

U jeku postizborne krize u Banjaluci osvanuli su bilbordi veterana koji pozivaju na samostalnost Republike Srpske.

 

U trenutku političke napetosti zbog neizvjesnosti izbornog rezultata širom Banjaluke osvanuli su bilbordi udruženja Veterana Republike Srpske na kojima piše “Samostalnost”.

 

Od juče se ponovo broje glasovi za Predsjednika Republike Srpske.

 

Tanja Topić, politička analitičarka, rekla je da je vrlo zanimljivo da se izjava koja je govorila o samostalnosti Republike Srpske pojavila neposredno nakon odluke Centralne izborne komisije za kontrolnim prebrojavanjem glasova.

 

“Cijela ova buka koja se digla vezano za izbore koje smo imali, kao i odluka CIK-a interpretirane su kao rušenje i udar na Republiku Srpsku. Ova kampanja preko noći se razvila i to iz udruženja za koje znamo da nema novčana sredstva kojima se može priuštiti plakatiranje gotovo cijelog grada. Rekla bih da je ovo početak jedne kampanje koju provodi jedno udruženje, a sasvim sigurno služi za stvaranje jedne atmosfere unutar Republike Srpske opet oko zbijanja nacionalnih redova, suprotstavljanju ‘pokušajima rušenja Republike Srpske’, gdje je zaista negdje smiješno poistovjetiti odluku o ponovnom prebrojavanju glasova i utvrđivanje ispravnosti i regularnosti izbora sa rušenjem jednog entiteta”, rekla je za BUKU Tanja Topić.

 

Ona napominje da je ovo jedna vrsta podizanja političke temperature na koju smo mi negdje navikli, u cikličnim periodima, da budemo stalno izloženi takvoj vrsti mentalne torture.

 

“Ovo je strašan pritisak na građane kad ih držite pod stalnom tenzijom i opasnošću koju može izazvati donošenje bilo kakvih političkih odluka da se osjećate nesigurnim i ostanete hladne glave što je vrlo teško. Bojim se da ovakve poruke mogu samo uticati na građane koji će pakovati svoje kofere i otići odavde, jer smatram da je sve veći procenat onih koji jednostavno ne žele žrtvovati ni svoju budućnost, a ni budućnost svoje djece”, rekla je Tanja Topić.

 

Duško Vukotić iz ovog udruženja napisao je “Jedino rješenje”.

 

Udruženje veterana  “Garda Panteri” najavili su za danas konferenciju za novinare o trenutnoj političkoj j sigurnosnoj situaciji i “udarima na RS”.

Na konferenciji za novinare biće riječi i o boračkoj problematici u vezi sa rebalansom budžeta grada Bijeljina, te izmjenama naziva ulica.

 

IZVOR: Buka/Maja Isović Dobrijević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *