Пет. сеп 22nd, 2023

Destrukcija grada, korupcija, haos i organizovani kriminal u sprezi sa građevinskom mafijom u pozadini izmjena regulacionog plana

„Skupština Grada je usvojila stotu i neku izmjenu regulacionog plana kojom se prvo nastavlja urbana destrukcija Grada Doboja. Drugi problem je što su te izmjene regulacionih planova koruptivne, jer se za svaku izmjenu plaća između 100.000 i milion maraka, onome ko odlučuje o tim izmjenama, a to u svakom slučaju nije Skupština Grada, nego ti pojedinci koji imaju kontrolu nad Skupštinom Grada. Tako da se taj haos nastavlja. I mi smo uputili prijavu republičkom tužilaštvu, kvalifikujući ovo sve što se radi u Doboju u zadnjih 20 godina kao organizovani kriminal, koji ima spregu sa građevinskom mafijom.“, izjavio je Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku.

 

Skupština grada Doboja je, na poslednjoj sjednici, 11.10.2022., usvojila više izmjena regulacionih planova, što po Centru za humanu politiku izaziva sumnju u organizovani kriminal u pozadini, zbog čega su najavili i ponovno podnošenje tužbi protiv predstavnika lokalne vlasti

 

Na pomenutoj sjednici Skupštine su, ovoga puta, bile tri izmjene regulacionih planova, kao i dvije parcijalne izrade regulacionog plana. Iz CHP tvrde da je u poslednjoj deceniji, odnosno kako je istekla važnost prostorno-planske dokumentacije Grada, bilo više od stotinu izmjena samo Regulacionog plana.

 

Obrazlažući razmatranje velikog broja tačaka na ovu temu na poslednjoj sjednici Skupštine Grada, zamjenik gradonačelnika Slavko Kovačević je izjavio da je donošenje urbanističkih planova za Boljanić, Podnovlje, Osječani i druge mjesne zajednice od važnosti za razvoj njihove kompletne infastrukture, posebno poslovnih zona kako bi potencijalni investitori mogli sa olakšanjem da investiraju.

 

S druge strane, odbornica opozicionog PDP-a smatra da se lokalna vlast prema gradskoj imovini odnosi kao prema svojoj privatnoj i da osim loših odluka sa izmjenama regulacionog plana, postoji i problem što se građani, za pridobijanje naklonosti vlastima, ucjenjuju rekonstrukcijom puteva.

 

 

“Zašto se vlast maćehinski odnosi prema pojedinim mjestima na području Krnjina, Trebave, Vučijaka i Ozrena. Zašto se prebrojava koliko ima kuća čiji će članovi biti podanici, a ako to neće – biće potpuno zaboravljeni. Kao primjer imamo u Striježevici gdje su razrušili, razmrvili asfalt radi proširenja puta, ali su time onemogućili mještane da bolesne ukućane odvezu doktoru” – izjavila je odbornica PDP-a u Skupštini grada Doboj Olivera Nedić.

 

Predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović kaže da je CHP već podnio krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu, zbog načina na koji se mijenjaju regulacioni planovi, kvalifikujući te radnje kao organizovani kriminal.

 

“Na ovakav način nastavlja se destrukcija Grada Doboja. Drugi problem je što su te izmjene regulacionog plana Grada koruptivnog karaktera, jer se za svaku izmjenu plaća od 100.000 do milion konvertibilnih maraka onome ko odlučuju o izmjenama plana, a to, u svakom slučaju, nije Skupština Grada već pojedinci koji imaju nad njom kontrolu i u sprezi su sa građevinskom mafijom” – kaže Dejanović.

 

Što se tiče problema zloupotrebe položaja i korištenja javnog novca u cilju „kupovine glasača” u predizbornom periodu, i na ovo je u više navrata, ranije, ukazivano iz Centra za humanu politiku.

 

Tokom ovogodišnje kampanje, pod nazivom “Ustajte diskriminisani”, iz CHP-a su iznosili tvrdnje da su odluke o asfaltiranju puteva i rješavanju drugih problema u Doboju i u ranijem periodu donošene na osnovu procjene očekivane izborne koristi, da su izvođenje i završetak radova korišteni za organizovanje partijskih skupova na kojim su promovisani vladajuća partija, njeni lideri i kandidati za izbore.

 

 

“Za ovu koruptivnu diskriminaciju za prethodne Opštinske izbore korišteno je više miliona KM budžetskih i kreditnih sredstava i ova diskriminacija je bila dio korumpiranog izbornog procesa i uticala da izborni pobjednik u Doboju bude poznat prije izbora, bez obzira što su izbori u novembru poništeni. Prijavu sa zahtjevom za ponavljanje izbora smo podnijeli CIK-u, ali nije, ni u ponovljenim izborima u februaru, poništena ranije činjena diskriminacija, kao što je kupovina birača asfaltiranjem puteva.”, navodi predsjednik CHP-a Momir Dejanović.

 

IZVOR: Antikorupcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *