Пет. дец 1st, 2023

SNSD-ovac raskinuo ugovor s SNSD-ovcem: Amidžić ne želi Kojićevu limuzinu?!

Kakva je pozadina: Ministar poništio ugovor vrijedan 130.000 KM i to s čovjekom koji je jedan od glavnih snabdjevača vozila institucijama RS.

 

Piše: A. Dučić/Fokus

 

Novopečeni SNSD-ov ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić raskinuo je potpisani ugovor o nabavci limuzine sa firmom Brčko-gas u vlasništvu SNSD-ovca Đorđa Kojića vrijedan 129.870 KM (s PDV-om), saznaje Fokus.ba.

U odluci o poništenju otvorenog postupka za nabavku putničkog motornog vozila – Lot 1 iz septembra koju je potpisao Amidžić, stoji da se ugovor potpisan 8. avgusta s firmom Brčko -gas smatra ništavnim jer ova firma nije dostavila bankarsku garanciju u skladu sa uslovima tenderske dokumentacije.

Faksimil odluke o raskidu ugovora

Iako navedeni potez Amdižića kojeg je na ovoj poziciji 22. avgusta potvrdio Predstavnički dom, dakle dvije sedmice nakon što je Ministarstvo finansija BiH potpisalo ugovor s firmom Brčko-gas, na prvi pogled iznenađuje, ostaje da se vidi da li se radi o potezu iza kojeg stoji određena pozadina.

Jedan od osnivača SNSD-a

Naime, poznato je da je firma Đorđa Kojića, koji je jedan od osnivača SNSD-a, u proteklim godinama postala nešto poput glavnog snadbijevača institucija u RS-u, a među njima i službe predsjednika RS-a.

u RS je na održavanje voznog parka i kupovinu vozila potrošila je gotovo milion i po KM, a glavni ponuđač je bio Brčko-gas. Da je ova firma jedan od rekordera na tenderima u BiH govori i podatak da su, prema podacima Portala javnih nabavki, do ovog momenta sa institucijama ili javnim preduzećima u BiH ukupno potpisali 944 ugovora u iznosu od 19.557.534 KM.

Snabdijeva i MUP RS

Također, kako je objavio Fokus MUP RS je prije nekoliko mjeseci, između ostalog, i Brčko-gasu dodijelio ugovor o nabavci automobila za pojedine LOT-ove. Konkretno za nabavku tri vozila pripalo mu je 350.000 KM (bez PDV-a).

 

Međutim, Tegeltijin nasljednik na funkciji ministra finansija BiH odlučuje da raskida ugovor s čovjekom koji je jedan od osnivača stranke čiji je on član, te koji je u svojoj karijeri bio SNSD-ov poslanik u NSRS-u, te u Skupštini Distrikta Brčko. Bio je i član Glavnog odbora SNSD-a. Vlasnik firme Brčko-gas je od 1989. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *