Za deficit u budžetu Grada opozicija u Istočnom Sarajevu krivi isključivo predsjednika Dodika, ali ne i gradonačelnika Ljubišu Ćosića

Na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih pola godine u iznosu od  5.708.282 КМ, što je za oko million maraka manje od planiranog. Gradonačelnik Istočnog Sarajevo Ljubiša Ćosić izrazio je nadu da će u toku godine realizacija biti u planiranom iznosu i da neće nedostajati sredstva za planirane projekte, iako većina najavljenih kapitalnih projekata nisu ni započeti.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Kada je Vlada Republike Srpske donijela odluku o ukidanju pojedinih komunalnih taksi lokalne zajednice u Republici Srpskoj ostale su bez planiranih 17 miliona KM prihoda. Zbog nedostatka prihoda pojavile su se rupe u budžetima koje onemogućavaju lokalne zajednice da nesmetano funkcionišu. 

 

Zbog političkih odluka Milorada Dodika ispašta i Istočno Sarajevo

 

Tokom rasprava u skupštinskim klupama odbornici Grada Istočno Sarajevo više puta su ponavljali da je cilj odluke o ukidanju komunalnih taksi svojevrsna “kazna” najvećim gradovima u Republici Srpskoj, Banjaluci i Bijeljini, na čije čelo su tada došli kadrovi opozicije. Ni krivi ni dužni, zbog ovakve odluke ispaštali su i građani Istočnog Sarajevo, bez obzira što je na čelu grada kadara vladajuće stranke. U budžetu grada nedostaje oko million i po maraka prihoda prikupljenih na ovaj način. Svojevremeno je vlada RS zbog ukidanja taksi morala pomagati neke lokalne zajednice. Tako je gradu Istočno Sarajevo Vlada prošle godine odobrila pomoć od 1,5 miliona maraka.

 

Sredstva se dodjeljuju za finansijsku pomoć sa ciljem obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja gradske uprave i prevazilaženja finansijskih problema nastalih usljed gubitka prihoda od naplate komunalnih taksi”, stoji u odluci Vlade.

 

Ko je ućutkao opoziciju u Gradu Istočno Sarajevo?

 

Na već pomenutoj sjednici Skupštine Grada raspravljalo se o izvršenju budžeta, tačnije od 31 odbornika iz šest opština u sastavu grada, diskutovao je samo jedan, odbornik opozicije Goran Šehovac (SDS). Za riječ se javljao i gradonačelnik Ljubiša Ćosić pojašnjavajući pojedine tačke dnevnog reda, dok se za odbornička pitanja nije javio niko, osim odbornice Aleksandre Damjanović koja je čestitala slavu grada gradonačelniku i građanima. Čudno je da od tolikih problema sa kojima se susreću građani od Trnova do Sokoca niko od njihovih predstavnika nije našao za shodno barem postaviti pitanje, a kamoli inicijativu za bolji život građana. Kritika od strane opozicije odavno je utihnula, što se primijeti na svakom skupštinskom zasijedanju. Na pojedinim sjednicama odbornici opozicije su se zahvaljivali gradonačelniku što je na njihov prijedlog usmjerio sredstva za određene projekte kao da je to novac koji pripada gradonačelniku, a ne novac svih građana Istočnog Sarajeva.

 

U izjavi za medije odbornik Šehovac je, komentarišući zašto je opozicija bila protiv usvajanja odluke o izvršenju budžeta, tražio da se Narodna skupština izjasni o vraćanju komunalne takse s obzirom da gradu evidentno nedostaje taj dio sredstava pa su time oštećene sve kategorije društva. 

 

Pitali smo odbornika Šehovca da li je za deficit u budžetu grada kriva samo Vlada Republike Srpske ili ipak i gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

 

“Neodgovorna politika SNSD-a je dovela u situaciju da je ukinuta komunalna taksa, samim tim i gradonačelnik je morao da reaguje, a ne da Višković pada sa stolice, ili da nekome mi izlazimo u susret tamo. Gradonačelnik ako hoće da pokaže da ima odgovornu politiku u gradu Istočno Sarajevo, on će zovnuti ovih pet- šest poslanika (koji dolaze iz Sarajevsko- romanijske regije) i pod hitno pokrenuti vraćanje komunalne takse. Ako to uradi, svi ćemo ga ovdje pohvaliti”, zaključio je Šehovac.

 

Odbornik SDS-a Goran Šehovac prije par dana izabran je za koordinatora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, a time direktno i za člana Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *