Speleolozi kod Mostara otkrili najdublju jamu u BiH

Speleolozi Speleološkog društva Herceg iz Mostara uz pomoć Speleološkog društva Karlovac su kod Mostara otkrili su jedan od najvećih speleoloških objekta u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Radi se o jami Mala Dželalija kojoj je samo ulazna vertikala duboka 400 metara, a njeno dno nije i kraj ovog vrijednog speleološkog objekta.

“Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u Bosni i Hercegovini i najdubljih otkrivenih jama općenito”, ističu iz Speleološkog društva Herceg.

Otkrivena jama se nalazi na Raškoj Gori, gdje je, kako ističu, i Velika Dželalija koja je s impozantnim otvorom, toliko velikim da se vidi preko Google Earth i sa svojih 70 m dubine spada među dublje jame na tom području.

Mala Dželalija je, kako ističu, misterija poput Džudžana, jer su za nju svi čuli, a niko je nije vidio i nije znao gdje je, što je bio veliki izazov za mostarske speleologe.

“Godinama smo pokušavali da je nađemo i evo uspjeli smo”, ističu iz udruženja speleologa Herceg uz napomenu da je početkom ove godine uz pomoć dobrih ljudi jama locirana.

“Ovaj vikend je došao red na nju. Mala ekipa našeg društva uz pojačanje iz Speleološkog društva Karlovac u subotu je dosegla dubinu od 220m, ali nestalo nam je opreme za daljnje istraživanje, s 300m užeta smo ostali visiti u vertikali kojoj se nije nazirao kraj“, opisuju speleolozi početak istraživanja mostarske jame. No, uzbuđeni onim što su otkrili opremili su se bolje i ponovno spustili u jamu, gdje su došli do nevjerovatnog otkrića.

“Spustili smo se na dubinu od 400 m u veliku dvoranu na samo dno, 400 m čiste ulazne vertikale s malom policom na 280 m, ali to nije sve. Jama ide dalje novim vertikalnim kanalom, a kamen pada i pada i vjerovatno još uvijek pada”, navode iz Speleološkog društva Herceg iz Mostara.

Svi su uzbuđeni zbog otkrića i raduju se daljnjim istraživanjima koja će bez sumnje probuditi interes šire javnosti.

Izvor: Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *