Apel mladog umjetnika prepoznat- mural Desanke Maksimović u Istočnom Sarajevu

Kada je, prije par dana, Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Srbiji odlučila  da iz školskog programa isključi pojedina djela Desanke Maksimović, stručnjaci ali i  javnost Srbije i Republike Srpske pobunila se protiv ove odluke, smatrajući da se njome umanjuju književne vrijednosti ove značajne srpske pjesnikinje, i da ovaj postupak, kako navode iz Zadužbine Desanke Maksimović, “pogađa u samo srce našeg identiteta”.

Na sreću, pod pritiskom javnosti djela Desanke Maksimović ipak ostaju u srednjim školama što je dokaz da zajedničkom borbom ipak možemo uticati na sveukupan razvoj društvenog sistema. Ova odluka bila je i prilika da svaki pojedinac dajući svoj doprinos pokaže da su stihovi Desanke Maksimović neodvojivi dio srpske književnosti, i da predstavljaju temelje identiteta na kojim bi trebalo da odrastaju današnje generacije.

Mladi umjetnik iz Istočnog Sarajeva Mladen Savić, javnosti poznat po umjetničkom ukrašavanju našega grada, odnosno slkanju morala, odlučio je umjetničkim izrazom doprinijeti ovoj priči. Nakon objave na društvenoj mreži fejsbuku u kojoj je naveo da će svoj dio posla slikanja murala Desanke Maksimović uraditi besplatno, i zatražio pomoć oko lokacije i materijala, njegovu ideju prepoznali su iz opštine Istočno Novo Sarajevo, i sa zadovoljstvom mu ponudili adekvatnu lokaciju gdje ovaj mural treba da stoji i podsjeća na veliku pjesnikinju, a to je zgrada u kojoj su smještene srednje škole sa područja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

“Na moj poziv za slikanje murala javila se opština Istočno Novo Sarajevo koja će obezbjediti potrebna sredstva za materijal, a skelu dobijam kao donaciju. Izuzetno mi je drago što su prepoznali moju ideju, ali i trud i rad koji ulažem u oslikavanju Istočnog Sarajeva”, rekao je Mladen Savić i dodao da je poslije priče o isključenju djela Desanke Maksimović iz srednjoškolskog programa odlučio da se na svoj način oduži ovoj velikoj srpskoj pjesnikinji.

Mladen ubrzo kreće sa slikanjem murala Desanke Maksimović, a mi ne sumnjamo da će mu svojim umjetničkim izrazom udahnuti dušu, stil, skromnost, sadržajnost, ljubav  i ljepotu Desankinih svevremenskih stihova.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *