Stanje bezbjednosti u Palama nezadovoljavajuće

“Policijskoj stanici Pale je oko 1.00 čas prijavljeno da gori jedno vozilo i oko 1.20 časova da gori drugo. Vatrogasci su lokalizovali požare i policija je na licu mjesta”, izjavila je Srni portparolka Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović te dodala da će se o uzrocima požara više znati nakon uviđaja. Kako pišu mediji jedno od auta koje je izgorjelo je u vlasništvu sina načelnika opštine Pale Boška Jugovića (SNSD) dok je drugo dostavno vozilo jednog ugostiteljskog objekta sa područja Pala. 

 

Piše: Sanja Vasković

 

O motivima paljevine automobila u Palama se tek paušalno govori i nagađa s obzirom da zvanične institucije nisu ni ranije rasvijetlile brojna krivična djela na području ove opštine, ali i Grada Istočno Sarajevo. Istovremeno, CJB Istočno Sarajevo mjesecima ističe da je “stanje bezbjednosti zadovoljavajuće”.

 

Motivi političke prirode?

 

U Palama se mjesecima “vodi borba” ko će biti kandidat za načelnika ove opštine, i hoće li DEMOS, koalicioni partner vlasti na republičkom ali i lokalnom nivou imati svog kandidata ili će podržati SNSD. Djelimično je ovo pitanje riješio predsjednik Dodik nametnuvši na ovoj regiji kandidate za načelnika. Tako na Palama Boško Jugović (SNSD), koji je rodbinski povezan sa Acom Stanišićem (DEMOS) neće moći računati na novi mandat. Predsjednik Dodik je odlučio da će na megdan izaći Damjan Škipina, poslanik u NSRS, koji se nije posebno istakao borbom za Grad iz kojeg dolazi.

 

U proteklom periodu je takođe povjerenik Liste za pravdu i red u Palama profesor Saša Knežević bio meta napada političkih neistomišljenika.

 

Povodom najnovjih dešavanja oglasili su se iz SDS-a Pale zahtijevajući hitnu sjednicu Skupštine opštine o stanju bezbjednosti na Palama.

 

“Svjedoci smo da se u posljednjih nekoliko dana u Palama dešavaju događaji koji imaju kriminalni karakter i unose nemir među stanovništvom te zahtijevaju povlačenje poteza odgovornih službi, organa i institucija vlasti, kao i davanje odgovora široj javnosti na novonastale okolnosti. Dojave postavljenih eksplozivnih naprava u svadbene salone proteklih sedmica, dojava o postavljenoj bombi na dječijem turniru u MZ Stanica Pale, te noćašnji slučajevi paljenja dva automobila predstavljaju alarm za hitnu reakciju”, stoji u zvaničnom obavještenju ove stranke.

 

Traže sazivanje hitne sjednice Skupštine opštine Pale po posebnoj proceduri u roku od 48 časova otvorene za javnost i u prisustvu predstavnika Policijske uprave Istočno Sarajevo. Obaveza svih učesnika u društveno-političkom, javnom i privrednom životu je da Paljanima daju odgovore kako je došlo do ovih dešavanja i ko su krivci, kao i da li se iza toga krije obračun kriminalnih grupa, političkih interesa, interesa krupnog kapitala ili je posrijedi nesto drugo, kažu iz opozicije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *