Stanovnici Gacka poručili: Dosta je bacanja prašine u oči

Oko 200 stanovnika gatačkog naselja Nadanići i radnika Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko okupili su se danas ispred ovog preduzeća kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost  za životnu sredinu i zdravlje ljudi, zbog količine pepela koji se svakodnevno kroz dimnjak termoelektrane izbacuje u vazduh.

 

IZVOR: Direkt

 

Novinarka “Direkta” bila je na protestu i kaže da su okupljeni građani izrevoltirani te da su pozvali i načelnika opštine Ognjena Milinkovića da im se pridruži u njihovoj borbi za zdraviju životnu sredinu.

Predsjednik Mjesne zajednice Nadanići Siniša Milošević rekao je da se u Gacku sve više umire od kancera.

 

Učesnici protestnog skupa zahtjevaju od rukovodstva RiTE Gacko da ih najkasnije do 15. maja primi da razgovaraju o zaštiti životne sredine koja je ugrožena, kako su naveli, nepropisnim radom Termoelektrane Gacko. 

 

Oni traže i da Termoelktrana ne nastavi svoj rad dok u potpunosti ne budu očišćeni filteri koji bi trebalo da prečišćavaju pepeo. 

 

Iz Savjeta mjesne zajednice Nadanići, koja je organizator ovog skupa, poručuju da će, ukoliko se rukovodstvo ogluši na njihove zahtjeve, oni pozvati i druge mjesne zajednice iz Gacka da im se pridruže i naprave masovni protest kako bi se “izborili za životnu sredinu dostojnu čovjeka današnice”. 

Podsjećamo, “Direkt” je u više navrata izvještavao o ovom ekološkom problemu. Prema posljednjim informacijama, v.d. direktora RiTE Gacko Maksim Skoko pozvao je na strpljenje do naredne godine, kada bi trebalo da budu instalirani filteri i postrojenje za prečišćavanje uglja. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *