Пет. сеп 22nd, 2023

Staza sarajevskog aerodroma će biti proširena na teritoriju Istočne Ilidže

Opština Ilidža je 17. oktobra produženje staze sa 2.600 metara na 3.150 metara na istočnom pragu aerodroma proglasila javnim interesom.

 

Zbog toga će Međunarodni aerodrom Sarajevo morati izvršiti eksproprijaciju dvije parcele kod ulice Vasilija Grđića koja se dijelom nalazi na području opština Ilidža i Istočna Ilidža. Ukupna površina ovih parcela je 1.406 kvadratnih metara i njihova vrijednost je 126.000 KM. Trenutno su u vlasništvu kantonalnog Zavoda za izgradnju, piše portal Klix.

 

Odlukom Opšine Ilidža je utvrđeno da je Međunarodni aerodrom Sarajevo korisnik eksproprijacije te da se može pristupiti eksproprijaciji. Odluka je 18. oktobra stupila na snagu.

 

Produžena staza će dijelom biti u RS-u

 

Za portal Klix je potvrđeno da će se produžena staza djelomično nalaziti i na području Republike Srpske.

 

Ranije su potpisani sporazumi o saradnji Međunarodnog aerodroma Sarajevo i svih lokalnih zajednica s kojima Aerodrom graniči, a to su Općina Ilidža, Općina Novi Grad i Općina Istočna Ilidža. Sporazumi su zakonska obaveza i njima su definisane obaveze za obje strane. Kako bismo ishodovali potrebnu dokumentaciju za građenje, moramo ispoštovati sve procedure kod nadležnih institucija”, istaknuto je.

 

Radovi će početi nakon što se na osnovu projektnog zadatka izabere kompanija koja će vršiti projektovanje, a da će tender za izgradnju biti raspisan nakon što se dobiju sve potrebne dozvole za produženje staze, piše Klix.

 

Šta je dogovoreno i šta će produženje staze značiti za opštinu Istočna Ilidža,  nadležni se  još uvijek nisu oglasili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *