Пет. дец 8th, 2023

Dupla funkcija: Poslanicima malo jedna plata

U još aktuelnom sazivu Narodne skupštine ogroman je broj narodnih poslanika koji obavljaju duple funkcije. Tako mnogi pored poslaničke, sjede i u direktorskoj fotelji u nekoj javnoj instituciji ili preduzeću, `pa iz budžeta dobijaju dvije plate.

 

Dražen Vrhovac, narodni poslanik SNSD-a i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske; Vlado Đajić, poslanik SNSD-a i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske; Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a i direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje; Dragan Čavić, poslanik NDP-a i direktor Elektrokrajine; Darko Banjac, poslanik NPS-a i direktor Banje Mlječanica. Ovo su samo neki od preko 20 poslanika stranaka parlamentarne većine koji obavljaju dvostruke funkcije.

 

Tako imamo veoma čudnu situaciju u kojoj poslanici raspravljaju o izvještajima o radu institucija u kojima su direktori, odnosno sami ocjenjuju svoj rad.

 

Iako je SNSD od ove pojave napravio redovnu praksu, u predizbornom periodu iz ove stranke je poručeno da onaj ko nakon izbora bude poslanik, neće moći biti i direktor neke javne institucije. Međutim, sada predsjednik SNSD-a o duplim funkcijama govori ovako:

 

,,To će partija utvrđivati svoje politike, one će se shodno tome i ponašati. Ja samo mogu da kažem da nismo počeli još nikakve detaljne dogovore oko formiranja vlasti. Mi čekamo da se ovaj cirkus završi…”

 

Oni koji prate politička dešavanja, međutim, ne očekuju da će SNSD ikada prekinuti sa ovom praksom, jer kako navode, teško je očekivati da to uradi neko ko godinama na sve načine proizvodi nespojive funkcije i očigledan sukob interesa koji se vješto izbjegava tako što se narodni poslanici na direktorske pozicije imenuju u statusu vršioca dužnosti.

 

Mnogi od pomenutih političara koji obavljaju dvostruke funkcije ponovo su na posljednjim izborima osvojili poslanički mandat. U proteklim godinama u Republici Srpskoj nije bilo političke volje za izmjene Zakona o sukobu interesa koji bi spriječio ovakve pojave. Takođe, funkcioneri SNSD-a su prije nekoliko godina odbili i prijedlog opozicije da se zakonski odredi da jedan funkcioner može da prima samo jednu budžetsku platu.

 

IZVOR: BN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *