RHMZ nezakonito zaposlio 18 radnika

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), koji je nedavno namjestio konkurs za šest radnih mjesta u ovoj instituciji, po sličnom principu je radio i u prošloj godini. Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je da je Zavod lani zaposlio 18 radnika na određeno vrijeme bez javnog konkursa na period duži od šest mjeseci.

„U toku 2021. godine zbog povećanog obima posla 12 državnih službenika i šest namještenika su bez javnog konkursa zasnovali radni odnos na određeno vrijeme na period duži od šest mjeseci, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima“, navedeno je u revizorskom izvještaju Zavoda.

 

Takođe, RHMZ je u toku 2021. godine zaključivao i ugovore o obavljanju privremenih i povremenh poslova za poslove za koje se zaključuju ugovori o radu. Zaključio je i dva ugovora o djelu sa jednim izvršiocem za poslove koji predstavljaju redovnu djelatnost Zavoda čime je prekršio Zakon o radu.

 

Ove zamjerke očigledno ne brinu previše upravu Zavoda koja je sa sličnom praksom nastavila i u ovoj godini.

 

Trošenje goriva

 

Revizori su utvrdili i da RHMZ nije uspostavio evidenciju za praćenje potrošnje goriva i troškova tekućeg održavanja službenih vozila na mjesečnom nivou u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila.

 

Podsjećamo, CAPITAL je nedavno objavio da je RHMZ raspisao konkurs za šest upražnjenih pozicija za koje se unaprijed znalo kome su namijenjene.

 

Objavili smo i imena osoba kojima su te pozicije namijenjen, a naše informacije su po okončanju konkursa i potvrđene s obzirom na to da su upravo te osobe dobile najbolje ocjene na intervjuu.

 

Između ostalih, konkurs je bio namješten za suprugu vršioca dužnosti direktora Zavoda Darka Borojevića, snahu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, brata načelnika u Zavodu i druge.

 

IZVOR: CAPITAL/ M. Čigoja Ljubojević

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *