21/02/2024

Treba li Istočno Sarajevo zatvoriti entitetsku granicu sa Sarajevom radi sprječavanja širenja virusa korona?

Piše: Sanja Vasković

U Republici Srpskoj od sutra je na snazi vanredno stanje što podrazumijeva, između ostalog, brže donošenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, a sve s ciljem efikasnije borbe protiv virusa korona. U suštini, u slučaju vanrednog stanja predsjednik Republike preuzima ulogu Narodne skupštine . Koje će mjere biti preduzete ostaje u narednom periodu da se vidi. Na primjer, postoji mogućnost da se uvedu veće kazne za  osobe koje ne poštuju mjere izolacije.

U Istočnom Sarajevu još uvijek nema zaraženih virusom korona, ali zato ima u gradu Sarajevu, onom koje teritorijalno pripada Federaciji Bosni i Hercegovini. Ono što je karakteristično za ova dva grada svakako je entitetska linija. Ne postoji jasna fizička granica koja dijeli Istočno Sarajevo od Sarajeva. Tako se za vrijeme popisa stanovništva  u BiH 2013. godine dešavalo, na primjer, da entitetska linija jedan stambeni objekat dijeli na dva dijela pa tako kuhinja i spavaća soba pripadaju Republici Srpskoj, a druga soba i toalet Federaciji BiH.

Prije par dana od virusa korona preminula je žena iz Hrasnice, opština Ilidža koja teritorijalno  graniči sa opštinom Istočna Ilidža. Trenutnim stanjem kada određen broj ljudi radi u Sarajevu građani Istočnog Sarajeva su pod višim stepenom ugroženosti.

Da li Republika Srpska, Grad Istično Sarajevo ili opštine u sastavu grada koje graniče sa Sarajevom trebaju zatvoriti entitetsku granicu s ciljem sprječavanja širenja zaraze?

Postoje najave da Republički štab za vanredne situacije RS sprema odluku o zatvaranju entitetske granice čim se nađe najefikasniji način provođenja ove odluke.


Načelnici opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo o ovoj inicijativi još uvijek nisu razgovarali. U međuvremenu, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović o trenutnoj situaciji i preduzetim mjerama razgovarao je sa načenikom federalne opštine Ilidža Senaidom Memićem. Rečeno je da Kanton Sarajevo u narednom periodu priprema rigoroznije propise u cilju efikasnije zaštite, a jedna od njih bila bi i regulisanje kretanja međuentitetskom linijom.

“Opština Istočna Ilidža je uputila dopise institucijama koje su nadležne po ovom pitanju da se razgovara u pravcu zatvaranja entitetske linije, a u narednom periodu imaćemo više informacija, rekao je načelnik opštine Marinko Božović, i dodao da je opština spremna na sve korake koji će dovesti do efikasnije zaštite svih građana  Istočna Ilidže. ( Do pisanja ovog teksta nismo uspjeli kontaktirati načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišu Ćosića budući da i ova opština graniči sa Kantonom Sarajevo.)

Osim što komunikacija sa jednim dijelom žarišta virusa korona u BiH dovodi do lakšeg i bržeg širenja zaraze, predstavlja i problem pojedinim radnicima iz Istočnog Sarajevu. Naime, radnik koji nije htio obavljati poslove dostave u Kantonu Sarajevo zbog lične, ali i sigurnosti najbližih, morao je dati otkaz i tako u ovom teškom vremenu ostati bez primanja.

Na području Istočnog Sarajeva još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj zaraze korona virusom, a u  samoizolaciji je oko 550 ljudi. Međutim, kakvo je stvarno stanje sa ovim osobama još uvijek nije moguće reći s obzirom da je od ovog broja testirano samo 12 osoba?! Iako je prije par dan načelnik opštine Istočna Ilidža na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je opština spremna uplatiti testove svima koji su potencijalno zaraženi, ali i zdravstvenim radnicima ova odluka nije naišla na odobravanje Republičkog štaba za vanredne situacije iz kojeg je navedeno da su testovi besplatni, ali da se mogu testirati samo oni koji imaju preporuke za to, iako je pravovremeno testiranje jedna od najefikasnijih mjera u cilju sprječavanja širenja virusa korona.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *