Trebinjski vatrogasci svjedočili o mobingu, pritiscima i prijetnjama gradonačelnika Mirka Ćurića

Krajem 2012. godine, vatrogasac Miodrag Ćaćić podnio je Gradskoj upravi Trebinje Zahtjev za zaštitu od uznemiravanja na radnom mjestu od strane gradonačelnika Mirka Ćurića, a cijeli postupak je iziskivao i izjave ostalih vatrogasaca. Internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ u posjedu je Zahtjeva koji je podnio Miodrag Ćaćić, ali i izjava svjedoka u kojima vatrogasci potvrđuju da je Mirko Ćurić uznemiravao na radnom mjestu vatrogasce. Pominju se i pritisci i prijetnje koje je prvi čovjek Trebinja upućivao pripadnicima Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice Trebinje.

 

Piše: Igor Svrdlin/ Moja Hercegovina

Vatrogasci smatraju da odluka gradonačelnika da Miodraga Ćaćića prebaci na drugo radno mjesto, jer ne želi da odustane od tužbe, predstavlja uznemiravanje na radnom mjestu. Neki od vatrogasaca koji su odustali od tužbe svjedočili su da su to uradili zbog prijetnji i pritisaka zbog straha da će im biti ugroženo pitanje egzistencije. U izjavama stoji i da su prijetnje gradonačelnika nastavljene i nakon povlačenja tužbi nekih vatrogasaca.

 

U Zahtjevu za zaštitu od uznemiravanja na radnom mjestu koji je Gradskoj upravi Trebinje podnio Miodrag Ćaćić navodi se geneza sukoba sa gradonačelnikom Ćurićem i problemima koji su nastali nakon što uz platu nije uplaćen bonus od 15% koji je potpisan i dogovoren ranije potpisanim Kolektivnim ugovorom.

 

‘’Problem je nastao prilikom potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Prilikom isplate plate nije isplaćeno 15% na otežane uslove rada u skladu sa Kolektivnim ugovorom. Tražili smo način da se dođe do dogovora razgovorom sa komandirom TVSJ i gradonačelnikom, ali su ostali nijemi na sve naše pozive. Nakon toga smo podnijeli žalbe na Rješenja. Naše žalbe su odbijene. Kako smo iscrpili sva redovna pravna sredstva, obratili smo se sudu za zaštitu svojih prava iz radnog odnosa. Vršeni su razni pritisci, prijećeno nam je i na sjednici Skupštine, da bi nas natjerali da odustanemo od tužbe’’, navodi se, između ostalog, u Zahtjevu Miodraga Ćaćića.

 

Gradonačelnik Ćurić tada poseže za prebacivanjem radnika u Odjeljenje civilne zaštite i to po sistemu ‘’tri po tri’’, a Ćaćić je svjedočio da je gradonačelnik to radio kako bi se izbjeglo miješanje Sindikata u cijelu priču. Ćaćić je nakon jednog od rijetkih sastanaka sa gradonačelnikom saznao da je gradonačelnik Ćurić ponudio njegovim kolegama da neće prebacivati radnike ukoliko se odustane od tužbe. Miodrag Ćaćić nije odustao od tužbe, a vatrogasci koji jesu izjavili su da su to uradili u strahu za egzistenciju i prijetnji i ucjena koje su dobijali od gradonačelnika Trebinja.

 

U izjavama vatrogasaca potvrđeno je da se Mirko Ćurić služio prijetnjama, ucjenama i vršio mobing nad radnicima. Prema našim saznanjima, i izjave ostalih vatrogasaca takođe potvrđuju ono što navodi Ćaćić, ali i ostalih osam vatrogasaca.

 

 

Izjave svjedoka koje prenosimo u cjelosti potvrđuju da je gradonačelnik Mirko Ćurić u više navrata i sistematski zloupotrebljavao položaj i izricanjem prijetnji i vršenjem pritisaka defakto činio mobing prema vatrogascima.

Podsjećamo, gradonačelnik Mirko Ćurić je u više navrata demantovao navode određenog broja vatrogasaca o pretrpljenom mobingu ne prezajući od toga da vatrogasce naziva pogrdnim imenima i daje im isto takve epitete. Zbog svega ovoga pred nadležnim sudom u Trebinju vodi se više parničnih postupaka, a oni koji su za sada imali prvostepenu presudu su doneseni u korist vatrogasaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *