Tužilaštvo sedam mjeseci provjerava prijavu o kriminalu u OC „Jahorina“

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu sedam mjeseci nakon što je SIPA po njihovom nalogu upala u Olimpijski centar „Jahorine“ još uvijek utvrđuje da li je prijava po kojoj je postupljeno bila osnovana.

 

Pojašnjenja radi, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) je u julu prošle godine upala u Olimpijski centar i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, koje je to naložilo na osnovu anonimne prijave.

Ni poslije sedam mjeseci zvanična istraga nije otvorena, nego se umjesto toga provjerava osnovanost navoda iz pomenute prijave.

„Nakon analize prikupljenog materijala i u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, Tužilaštvo će donijeti daljnje odluke u ovom postupku, a o čemu ćemo blagovoremeno obavijestiti javnost“, istakli su u Tužilaštvu za CAPITAL.

Kažu da u cilju zaštite integriteta postupka i s obzirom na to da se on trenutno nalazi u fazi provjere navoda, nisu u mogućnosti da dostave više informacija.

Podsjetimo, CAPITAL je lani objavio da je Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) izuzela dokumentaciju iz Olimpijskog centra (OC) Jahorina vezanu za sporne nabavke i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

U SIPA tada nisu davali više informacija o kakvim nabavkama se radi, te su nas uputili da više informacija potražimo u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu su nam tada odgovorili da je predmet formiran nakon zaprimanja anonimne prijave.

Važno je podsjetiti da je CAPITAL o spornim nabavkama u OC „Jahorina“ pisao u više navrata, a najvažnije je spomenuti nabavku šestosjedne žičare vrijednu 17 miliona maraka.

 

Nezakonito naručena i plaćena žičara

 

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije više puta upozoravao šestosjedna žičara na Jahorini u koju je Olimpijski centar (OC) prije gotovo dvije godine uložio 17 miliona KM izgrađena je nezakonito, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je nedavno odbio tužbu Olimpijskog centra (OC) Jahorina protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ BIH) kojim su poništeni njihov tender i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku 17 miliona vrijedne šestosjedne žičare. U tome ne bi bilo ništa sporno da pomenuta žičara ne postoji već gotovo dvije godine.

Pojašnjenja radi, preduzeće „TNT“ iz Banjaluke se, o čemu je CAPITAL ranije pisao, još 2021. godine žalilo na Zaključak OC Jahorina u postupku nabavke šestosjedne isklopive žičare na lokaciji „Rajska dolina“, ali uprkos tome OC Jahorina je proveo postupak nabavke i dao ugovor italijanskom preduzeću „Leitner“, te time prekršio Zakon o javnim nabavkama i nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe.

 

CAPITAL: Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *