Нед. дец 3rd, 2023

U cilju zaustavljanja izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci počelo prikupljanje potpisa za građansku inicijativu

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” počela je sa potpisivanjem građanske inicijative upućene Gradu Istočno Sarajevo. Građanskom inicijativom se zahtijeva da se zaustavi izgradnja mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci, pokretanje procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. kao i obezbjeđivanje zakonitog poslovanja mHE Podivič te  brisanje iz prostornog plana Republike Srpske mHE na Kasindolskoj rijeci.

Tri mHE, mHE Podivič, mHE Samar i mHE Slapi, uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana

Pozivamo sve građane sa područja Grada Istočno Sarajevo da daju svoj doprinos u borbi za spas Kasindoske rijeke od nelegalne izgradnje mHE. Potpisivanje građanske inicijative traje svakog dana u Istočnom Sarajevu iIi na Palama, od 24. maja do 30. maja i vjerujemo da ćemo i na ovaj način pokazati da je interes svih građana Grada Istočno Sarajevo zabrana mHE na Kasindolskoj rijeci.“, navodi Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Građani su u subotu 22. maja izvršili poribljavanje Kasindolske rijeke sa 14000 komada ribe čime su još jednom pokazali svoju ekološku osviještenost i istrajnost u borbi da zaustave izgradnju mHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, građani već nekoliko mjeseci vode borbu za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci.

Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru ove godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’.

Izvor: Antikorupcija.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *