Velike procjene gubitaka u vodovodnim preduzećima u Istočnom Sarajevu

Grad Istočno Sarajevo zadnjih godina suočava se sa sve većim problemima vodosnabdijevanja, posebno opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža koje se sa nesašicom pitke vode suočavaju čak i tokom zimskih mjeseci. Problem vodosnabdijevanja Jahorine koju realizuje paljanki vodovod, posebna je priča.

Odbornici Skupštine Grada Istočno Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili su Informaciju o stanju u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacione infrasrukture na području Grada Istočno Sarajevo za 2020. godinu.

Predsjednik skupštine Grada Branko Koroman (SNSD) priznaje da stanje u ovoj oblasti nije zadovoljavajuće i da je potrebno obratiti pažnju na ovaj problem, kako Grad, tako i opštine čija preduzeća imaju velike procjene gubitaka.

Osim toga, treba raditi na odvajanju kako otpadnih tako i oborinskih voda nakon čega bi se otpadne vode preradile i takve ispuštale u vodotokove“, zaključuje Koroman. Podsjećamo da je rijeka Željeznica žrtva zagađenja otpadnih voda koje se slivaju sa obližnje deponije “Krupačke stijene” koja ne posjeduje ekološku dozvolu i ne nazire se rješenje njene sanacije, kao i ostalih ekoloških problema koje ova deponija izaziva.

 Jedino rješenje za probleme vodosnabdijevanja na području Grada, koje još uvijek nije pokrenuto, jeste traženje novih izvorišta i njihovo ubacivanje u sistem kako bi se osigurale veće količine isporučene vode.

 “U sklopu ove Informacije o vodosnabdjevanju mi se nećemo zaustaviti nego ćemo ići prema nadležnom ministarstvu u vladi RS i prema Fondu zaštite životne sredine. Mislim da na području opština Istočna Ilidža, Trnovo i Istočno Novo Sarajevo imamo dovoljno kvalitetnih izvorišta koja su dobrim dijelom ispitana“, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i dodao da nije pristalica više vodovodnih preduzeća koja treba da se prave, aludirajući na najave opštine Istočna Ilidža  o osnivanju vodovodnog preduzeća u nadležnosti ove opštine.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *