U Palama ulice asfaltira firma koja pila drva i načelnikova prijateljska firma “Stanišić” doo

Iz opštine Pale prošle godine ponosno su najavljivali preko million maraka za rekonstrukciju sedam ulica u ovoj opštini. U julu ove godine raspisan je tender za rekonstrukciju- druga faza. Tender je podijeljen na pet lotova, njih tri vrijednosti 143.000 KM  dobila je firma “Stanišić” DOO Pale.

 

Piše: Sanja Vasković

Foto: arhiva

 

Za rekonstrukciju dijelova ulica ukupne dužine 1. 805 m opština je izdvojila oko 611.00 KM (bez PDV-a). Nabavka je podijeljena u pet lotova. Tako je procijenjena vrijednost radova na rekonstrukciji ulice Deli Radivoja dužine 100 m 31.623 KM, dok čak 236 m Ulice Željezničke košta 29.059 KM. U naselju Dušanovo samo 65 m procijenjeno je na 62. 393 KM, 164 m prema Vrelu Miljacke 56.410 KM, dok je najduža dionica koja će biti asfaltirana prema Podvitezu u dužini od 1 240 m procijenjene vrijednosti 431.623 KM.

 

“Velike šume” DOO – pilaju drva i asfaltiraju ulice

 

Na tender za rekonstrukciju ulica prema Vrelu Miljacke i Podvitezu jedini ponuđač bila je firma “Velike šume” DOO Pale. Zanimljivo je da se ova firma, prema podacima dostupnim sa portala Akta.ba, bavi piljenjem i blanjanjem drva- proizvodnjom rezane građe, te impregnacijom drveta.

 

Bez obzira na osnovnu djelatnost “Velike šume” su godinama dobar saradnik Opštine Pale gdje su dobijali tendere najčešće za zimsko održavanje lokalnih puteva s obzirom da posjeduju potrebne mašine.

 

Direktorka firme je Žana Borovčanin.

 

Obavještenje o dodjeli ugovora

 

Tender za rekonstrukciju ulice u naselju Dušanovo radiće “Stanišić” DOO, dok su lotovi za dvije ulice poništeni jer, kako je navedeno, niko se nije javio na tender iako samo na Sarajevsko- romanijskoj regiji postoje brojne firme koje se bave sličnim poslovima.

 

Nakon toga, opština je odlučila provesti jedna od najnetransparentnijih postupaka, pregovarački bez objave obavještenja gdje su pozvali samo jednu firmu “Stanišić” DOO  da dostavi svoje ponude. Simptomatično, i jedna i druga ponuda bile su samo 7 KM niže od procijenjene vrijednosti. Stanišić je dobio posao.

 

 

Pale- privatna opština

 

Novac koji ova firma dobija od opštine Pale skoro svakodnevno se uvećava. Naš portal je pisao o brojnim tenderima koje je firma “Stanišić” DOO, u porodičnom vlasništvu Aca Stanišića, narodnog poslanika, direktora “Elektrodistribucije” Pale povezanog prijateljskim vezama sa načelnikom Pala Boškom Jugovićem dobio. Zanimljivo je i to da, iako opozicija u opštini Pale često kritikuje brojne nezakonite radne SNSD-ovog načelnika Boška Jugovića vezano za urbicid na Jahorini, saradnja sa “Stanišićem” im ne smeta, ili barem javno nisu kritikovali tendere koje ovaj narodni poslanik, koji ujedno građanima od kojih zarađuje novac donira krave, dobija od opštine.  Posljednji u nizu poslova je izgradnja pomoćnog stadiona FK “Romanija” za šta je “Stanišić” DOO dobio 400.00 maraka prije par mjeseci.

 

Da su Pale postale privatna opština Stanišića i Jugovića pisao je i portal Žurnal. Prema podacima ovog portala iz aprila ove godine “Stanišić” DOO je jedan od glavnih dobavljača opštine. Na 84 tenderska ugovora ukupno je 3.509.975 KM sa PDV-om zaradila pomenuta firma.

 

PALE, OPŠTINA DVIJE PORODICE: Fotelja za Jugovića, Stanišiću javni radovi

1 thought on “U Palama ulice asfaltira firma koja pila drva i načelnikova prijateljska firma “Stanišić” doo

  1. Najlakše je komentarisati nečiji rad,i sa distance procjenjivati šta je trebalo i kako bi drugačije moglo ili trebalo.Činjenice govore da su Pale postale značajan i prepoznatljiv turistički centar u okruženju i šire!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *