U redove MUP HNŽ primljen tetovirani majstor borilačkih vještina s nasilnom pozadinom

U siječnju ove godine, MUP HNŽ raspisao je natječaj za prijem 130 novih službenika u činu policajac. Ovoj županiji godinama nedostaje policijskog kadra, a ta činjenica, izazvana izostankom policijskog komesara, služila je kao vječiti alibi za vlast. Što god da se dogodi, od tučnjave navijača, prometnih nesreća, pa do izoliranih incidenata, županijska vlast je godinama imala spreman odgovor: „Nedostaje nam oko 300 policijskih službenika“.

 

Piše: Istraživački tim Hercegovina Info

 

Na natječaj iz siječnja javilo se preko 1000 kandidata

 

Da se stvari polako miču s mrtve točke, potvrdili su nam i iz MUP HNŽ gdje su rekli kako ulaze u smjenu generacija i kako se do kraja ove godine može očekivati još jedan natječaj za prijem novih policajaca.

Petar Drežnjak

“U Upravi policije MUP-a Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ) prema sistematizaciji treba biti 962 policijska službenika, popunjenost je 587 policijskih službenika. Dakle, nedostaje 375 policijskih službenika. U 2024. godini u mirovinu ide još 21 policijski službenik. Prije dva tjedna završili smo natječaj gdje je primljeno 160 policijskih službenika, od toga 30 mlađih inspektora i 130 policajaca, sad su oni u fazi školovanja i počet će raditi za tri mjeseca, odnosno šest mjeseci”, kazao je u kolovozu 2023. glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ Ljudevit Marić.

 

Na ovaj natječaj javilo se preko 1000 potencijalnih kandidata koji su birani po više kriterija. Čitava lista može se pogledati ovdje, s tim da su svi kandidati na testiranja pristupili pod šifrom.

 

Petar Drežnjak

 

Predmetni natječaj se provodio prema pravilniku iz 2015. godine prema kojem je zaista, među svim ostalim eliminatornim stanjima, koja uključuju različite vrste bolesti, psihičkih stanja, ovisnosti i poremećaja navedeno i kako su veće i/ili neprimjerene tetovaže na vidljivim dijelovima tijela (glava, vrat, podlaktice i šake) smještene među kožne bolesti zbog čega liječnička komisija ima pravo odbiti kandidata.

 

Petar Drežnjak

11 kandidata zbog tetovaže dobilo odbijenicu

 

Nakon objave rezultata, redakciji našeg portala javilo se nekoliko kandidata koji su odbijeni zbog tetovaža. Prema njihovim tvrdnjama, 11 potencijalnih policajaca odbijeno je zbog ukrasa na tijelu.

 

U međuvremenu je u Vladi HNŽ došlo do promjene vlasti i odlaska dotadašnjeg ministra unutarnjih poslova Slađana Bevande koji je prethodno za Hercegovina.info komentirao ovaj slučaj.

 

“Znam i ja da je to pravilo ukinuto u nekim zemljama ali kod nas je neka druga stvar. Pravilnik će se sigurno mijenjati, ali to će vjerojatno biti zadaća neke nove vlasti, nekog novog ministra. Policajac mora biti primjeren u svakom smislu, neko novo vrijeme donosi neka nova pravila, vjerojatno će se i pravilnik prilagoditi, ali ne treba previše robovati trendovima. Policajac mora biti stup sigurnosti svih nas” kazao je pred kraj mandata Bevanda.

 

Izmjene na čelu ministarstva

 

Novi ministar je Marijo Marić, pravnik, te član HDZ-a, kao i njegov prethodnik Bevanda.

 

Marić je prije preuzimanja ministarske funkcije bio na poziciji direktora Kazneno popravnog zavoda u Mostaru.

 

Iz te institucije dolazi i jedan od nedavno primljenih policajaca, Petar Drežnjak.

 

Petar Drežnjak

Drežnjak, poznati sportaš, nekadašnji U23 prvak svijeta u Muai Thaiju jedan je od 130 kandidata koji su primljeni u redove MUP-a HNŽ. To nam je potvrdio i glasnogovornik ove institucije, Ljudevit Marić.

 

No, zašto je Drežnjak zanimljiv, odnosno što je sporno kod njegovog angažmana u policiji?

 

Neki su primljeni unatoč vidljivim tetovažama

 

Najprije, riječ je o javnoj osobi koja ima poprilično vidljive tetovaže, no one mu očigledno nisu bile ograničavajući faktor prilikom primanja među djelatnike MUP-a, kao ni prilikom primanja u Zatvorsku policiju gdje trenutno radi. Naime, iako vidljive, njegove tetovaže ipak završavaju na podlaktici čime je formalno ispunjen uvjet iz pravilnika.

 

U javnom natječaju postoji uvjet da kandidat ne smije biti otpušten iz  institucije državne uprave ili vojne službe kao rezultat disciplinske sankcije.

 

Na naš upit, je li kandidat Drežnjak, na čijim se natjecateljskim fotografijama jasno vide istaknute tetovaže po cijelom tijelu, koje je liječnička komisija teško mogla previdjeti primljen među nove policajce, iz MUP HNŽ dobili smo odgovor: „Petar Drežnjak je primljen na zadnjem natječaju sukladno Zakonu i pravilniku postupka“, kratko je na naš upit odgovorio Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP HNŽ.

 

Petar Drežnjak

Podsjećamo na izjavu prethodnog ministra, Slađana Bevande kako policajac mora biti stup sigurnosti.

 

Drežnjakove tetovaže na stranu, ono do čega smo došli daljim istraživanjem njegovog lika i djela duboko kompromitira čitav županijski MUP i njihove provjere biografija i pozadine svojih novih službenika.

 

Nasilničko ponašanje bez sankcija

 

Naime, Petar Drežnjak nedvojbeno je sudjelovao u incidentu koji se dogodio dan nakon Božića 2022. godine. Sektor Krim policije MUP-a HNŽ je vodio istragu, u kojoj su identificirani svi akteri.

 

Tada je zajedno sa još petoricom ortaka, među kojima je bio i jedan kolega, također zatvorski policajac incijala M.P. te nećak nekadašnjeg direktora županijskog zavoda za javno zdravstvo Rade Bošnjaka, Lovro Bošnjak, u mostarskom kvartu Panjevina fizički napao G.M. (48), bivšeg pripadnika MUP-a.

 

Od 48-godišnjaka koji živi i radi u Austriji, uzeli su nešto više od 2.000 eura, ali i nekoliko stotina maraka, kao i dva iPhonea 14, koje su kasnije odbacili u obližnje grmlje.

 

Njemu je nakon napada ukazana liječnička pomoć na CUM-u Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede.

 

Videozapis ovoga napada više nije dostupan, no redakcija Hercegovina.info ima snimke zaslona.

 

“Uhićeni zbog osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo ‘razbojništvo’ u mostarskoj Vukodolskoj ulici pušteni su na slobodu nakon ispitivanja u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije”, potvrdili su tada za hercegovina.info iz te institucije navodeći da je riječ o P. D. (26), D. L. (30), V. J. (29), M. P. (25) i A. M. (34) te L. B. koji se samovoljno u pratnji odvjetnika predao, no i on je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

 

Kako smo tada saznali, stvari koje su navedene kao opljačkane (veća količina novca, kreditne kartice i telefoni) pronađeni su u neposrednoj blizini napada te je to razlog zbog čega nije nastavljeno kazneno gonjenje šestorke zbog razbojništva.

 

Kasnije se pokazalo kako je fizički napad na G.M. bio nastavak sukoba koji je započeo u jednom mostarskom klubu večer prije. Šestorka je umjesto da napadnutog prijavi policiji, pravdu odlučila uzeti u svoje ruke.

 

Provjerili smo je li protiv Drežnjaka pokrenut postupak, te smo kontaktirali Općinski sud u Mostaru.

 

„U sustavu CMS-a nema niti jedan podatak, odnosno predmet koji se odnosi na osobu Petar Drežnjak. Zaista nemamo informaciju da li je i zbog čega je izostavljen iz optužnice“ napisali su iz ovoga Suda.

 

Protiv trojice osumnjičenika pokrenut je proces zbog nanošenja lakih ozljeda, a protiv jednog od te trojke će se voditi proces zbog utvrđivanja krađe koju je prijavio oštećeni. Druga polovina ‘šestorke’ uključujući i Drežnjaka oslobođena je svih optužbi, budući da je njemu na teret išlo kazneno djelo razbojništvo, kojeg nije bilo.

 

Drežnjaku je da se raspitujemo o njemu javio ni manje ni više nego ministar unutarnjih polova, i njegov bivši i budući nadređeni Marić, te je Petar Drežnjak kontaktirao našu redakciju.

 

“Ja sam što se svega tiče čist. Imate u pravilniku tamo, podlaktica, šake ili vrat ne smiju biti istetovirani. Ja imam tetovažu do lakta koju prekriva ljetna uniforma.
Što se tiče onog slučaja, ja sam od tužiteljstva oslobođen. Imam papir da se protiv mene ne vodi kazeni postupak. Nisam ništa sređivao (preko veze op.a.), prošao sam liječnički u Domu zdravlja, a liječnici su bili ti koji su određivali za tetovaže tko može a tko ne može proći” kazao nam je Drežnjak.

 

Zanimalo nas je negira li svoje sudjelovanje u fizičkom napadu i činjenicu da je idntificiran na snimci nadzorne kamere.

 

“Oslobođen sam od strane tužiteljstva i suda u tom slučaju, ne trebam ništa više govoriti.

Ne može nitko pogriješiti ako se ja tu nisam zadesio. Bio sam privođen zbog sumnje i kasnije sam oslobođen. S pravne strane sam potpuno čist.
Nisam siledžija, sportaš sam, normalan sam, nije mi u cilju da se mene ocrni zbog mojih sportskih uspjeha. Čitav život sam u sportu, treniram, nikad nisam ništa ukrao, nikog prevario, čitav život gledam da napravim sportske rezultate, a sad se oko mene se vrti fama kao da ću biti ministar, rekao je Drežnjak za Hercegovina.info

 

Petar Drežnjak

Na kraju je pozvao one koji nisu primljeni zbog tetovaža da javno objave crteže po tijelu zbog kojih nisu prošli liječnički pregled.

 

“Ti što su otpali i sazivaju vas da mene optuže, neka pošalju svoje tetovaže i gdje su im.
Odradio sam pripreme, da se ne smijem postiditi. Idemo odraditi fizička testiranja i ako je netko od tih što su odbijeni spremniji od mene ja ću im prepustiti svoje mjesto”, poručio je Petar Drežnjak.

 

Nesportsko ponašanje

 

Tadašnji zatvorski policajac nekako se uspio provući bez ikakvih sankcija, kako pravosudnih, a ispada i disciplinskih, budući da je napad izvršio u vremenu kada je bio zaposlen kao zatvorski policajac. Zaista je nevjerojatno kako u MUP HNŽ nisu imali informacije o tome da je nakon ovoga događaja priveden, ispitivan u Tužiteljstvu i kako postoje videozapisi i snimke zaslona koji dokazuju njegovo nasilničko ponašanje.

 

KPZ-u Mostar poslali smo upit o tome do kojeg je datuma Drežnjak bio njihov zaposlenik, te pod kojim je okolnostima i zbog kojih razloga njegov profesionalni angažman u ovoj kaznionici završen. Odgovor nikada nismo dobili.

 

Kasnije se pokazalo kako njegov angažman u KPZ Mostar traje i danas.

 

Obratili smo se i Muay Thai savezu BiH s pitanjem postoji li u njihovom pravilniku članak koji tretira situaciju u kojoj sportaš, borac koristi svoju vještinu u uličnom napadu, za svrhe koje nisu sportske.

 

„Svaki sportaš, naš sportaš koji je član našeg saveza, ako je optužen za napad, automatizmom se suspendira. Imamo statut i članak vezan za napad na život i tijelo osobe. Imamo kodeks i stegovni pravilnik koji je u skladu sa statutom. Njega komisija automatizmom suspendira ako je napadač i ako dođe do sudske odluke, kad ga tužiteljstvo stavi u status optuženika i pokrene se postupak, on se trajno isključuje iz saveza“ rekli su nam iz ovoga saveza.

 

Na pitanje je li Petar Drežnjak njihov član, kažu kako nikada nije ni bio. Naime, Drežnjak je član Muay Thai saveza Hrvatske. Obratili smo se i ovome savezu sa upitom o Drežnjaku, no ni njihov odgovor do dana objave ovoga teksta nismo dobili. Ono što je vidljivo sa stranice International Federation of Muay thai Associations (Međunarodna federacija Muay thai saveza) je kako je Drežnjak zadnju borbu imao u lipnju 2022. protiv Turčina Umuta Eryilmaza, koju je izgubio, te kako je prijavljen za sudjelovanje na 2023 European Senior Championships u kategoriji S Male Elite +91kg koje će se održati u prosincu ove godine u Turskoj, iz čega se može zaključiti kako Hrvatskom muay thai savezu ništa nije sporno.

 

Pitanje je, je li vodstvo MUP-a HNŽ svjesno toga, pogotovo nakon situacije u kojoj su dva policajca koja su pretukla mladića, dobili uvjetne kazne, te se vratili u uniforme, što je izazvalo bijes i ogorčenje u javnosti.

 

Građani su zabrinuti jer od policijskih službenika očekuju sigurnost i povjerenje, a ne strepnju hoće li i njihova djeca postati meta policajaca nasilnika i završiti u crnoj kronici.

 

Petar Drežnjak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *