U ŠG „Romanija“ čistačice „plaćenije“ od šumara

Odluka Vlade RS da minimalna plata bude 700 KM dovela je do toga da u pojedinim javnim preduzećima zaposleni sa srednjom stručnom spremom (SSS) imaju manja ili ista primanja kao i nekvalifikovani (NK) radnici kojima je zagarantovana osnovna plata od 700 KM.

 

To je najizraženije u šumskom gazdinstvu „Romanija“ sa Sokoca u kojem zbog smanjene cijene rada osnovna plata radnika sa SSS iznosi 662 marke.

„To je jedan od apsurda izazvanih povećanjem najniže zagarantovane plate sa 650 na 700 KM, jer ispada da će isto biti plaćen rad čistačice ili kafe kuvarice, kao i rad šumarskog tehničara ili nekog drugog radnika na terenu“, objašnjava naš sagovornik iz sindikata.

On ističe da to nipošto ne znači da čistačice ne zaslužuju i veće plate, već da je nelogično da one imaju istu platu kao i radnici na mnogo odgovornijim i težim poslovima.

„ŠG „Romanija“ je u specifičnoj situaciji, jer je direktor Strahinja Bašević mimo propisanih pravila smanjio cijenu rada sa 160 na 140 KM, tako da osnovna plata radnika sa srednjom stručnom spremom bez minulog rada iznosi samo 662 KM. Oni sada primaju garantovani minimalac od 700 KM, kao i čistačice ili kafe kuvarice, a da se plate obračunavaju po cijeni rada od 160 KM, onda njihova osnovna plata ne bi bila 662, nego 757 KM“, objašnjava naš izvor.

On dodaje da je cijena rada mogla da bude smanjena samo ako je plan proizvodnje ispod 90 odsto i uz saglasnost sindikata, a u ŠG „Romanija“ nije ispunjen nijedan od ta dva uslova.

„To gazdinstvo je u julu prošle godine organizovalo slavlje kao najuspješnije gazdinstvo sa planom proizvodnje od 110 odsto, a na kraju godine je smanjena cijena rada, što je nezakonito i mimo propisanih pravila“, tvrde iz sindikata.

ŠG zrelo za stečaj

S druge strane, direktor ŠG „Romanija“ Strahinja Bašević odbacuje optužbe na svoj račun i kaže da je tačno da je smanjena cijena rada, ali da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

„Tačno je da „Romanija“ ostvaruje pozitivne rezultate otkako sam na njegovom čelu, ali mi smo naslijedili ogroman dug. Da imamo status pravnog lica i da nismo u okviru „Šuma Srpske“, mi bi bili u stečaju, jer je obaveze premašuju vrijednost našeg kapitala“, objašnjava Bašević.

Prema njegovim riječima, dug ŠG „Romanija“ prema centralnom računu kada je došao na mjesto direktora bio je veći od četiri miliona KM.

„Vratili smo dio duga i on sada iznosi oko 1,6 miliona, a napravili smo reprogram sa javnim preduzećem i taj dug smanjujemo. Tek kada sve te stvari riješimo vezane za kapital i dug preduzeća, moći ćemo reći da smo stali na zdrave noge“, kaže Bašević.

On dodaje da nisu opravdane tvrdnje da nije mogao da smanji cijenu rada, jer su, kako kaže, decembar, januara i februar neproizvodni mjeseci u šumarskoj djelatnosti.

„Naša tendencija je da već od 1. marta, a u zavisnosti od vremenskih uslova možda i ranije, vratimo cijenu rada na 160 i da stvorimo uslove da u idućoj godini ne idemo na tu nepopularnu mjeru smanjenja u neproizvodnim mjesecima. To bih smatrao velikim ličnim uspjehom i uspjehom svih naših radnika“, kaže Bašević.

Kada je riječ o najnižoj plati, on se slaže da je odlukom o povećanju minimalca na 700 KM došlo do svojevrsnog paradoksa i kaže da je neophodno da se uradi temeljna analiza na nivou cijelog javnog preduzeća i napravi ravnomjernija i pravednija straktura i način obračuna plata.

„Mi nismo protiv povećanja najniže plate, jer to naprosto iziskuje rast cijena i povećanje ukupnih troškova života, ali došlo je do svojevrsne nepravde i do toga da radnice na najlakšim i najmanje odgovornim poslovima imaju istu platu kao radnici na mnogo težim terenskim poslovima. Mora postojati razlika u plati između radnika na različitim poslovima, a ta razlika je sada praktično ukinuta ili se približila“, kaže Bašević, dodajući da prosječna plata radnika sa SSS u njegovom šumskom gazdinstvu iznosi 720 KM.

 

IZVOR: Capital/Darko Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *