Javne nabavke Banjaluke kontrolisaće čovjek koji je smijenjen zbog tendera

Zoran Popović, odbornik SNSD-a kojeg je gradonačelnik Banjaluke pretprošle godine smijenio sa pozicije direktora gradskog „Vodovoda“ zbog sumnjivih javnih nabavki, kontrolisaće sve tendere Gradske uprave, otkriva portal CAPITAL.

 

Naime, vladajuća koalicija u Banjaluci predložila ga je za predsjednika Komisije za analizu usklađenosti postupaka javnih nabavki sa odlukama i programima Skupštine grada Banjaluke.

Riječ je o privremenom radnom tijelu uspostavljenom prošle godine, a koje će po svemu sudeći svoj rad nastaviti i u ovoj.

Stanivuković sigurno neće biti oduševljen idejom da ga kontroliše čovjek kojeg je optužio za teške malverzacije i nezakonitosti u javnim nabavkama „Vodovoda“, a protiv koga je podnio i krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

On je zbog Popovićevih nabavki sazivao i pres konferencije na kojima je prezentovao ono što je ovaj kupovao, poput fotelja od 2.800 maraka, saksija koje su plaćane 1.300 KM ili fiksnih telefona od 750 maraka.

Ovo je kriminal i ime mu je popovićizam“ ocijenio je Stanivuković u aprilu prošle godine koji je sada došao u situaciju da isti taj Popović sada daje sud o njegovim nabavkama.

 

 

Pored Popovića, koji će predvoditi komisiju njeni članovi su Milenko Rosić odbornik iz Ujedinjene Srpske, Đuro Čubrilović iz DEMOS-a te Srđan Mijatović, Aleksandar Muzgonja i Ljubiša Šajinović.

U razlozima za donošenje odluke za osnivanje koju potpisuje odbornik SNSD-a Dragoslav Topić, se navodi da su budžetski korisnici dužni da se u postupku nabavki roba, usluga i radova pridržavaju Zakona o javnim nabavkama, a da je gradonačelnik pridržava programa i planova koje donosi Skupština.

S obzirom na navedeno, te na medijske natpise, veliki broj novinarskih pitanja i kao i veći broj pitanja građana upućenih odbornicima u skupštini grada u vezi postupaka javnih nabavki, u cilju transparentnosti i informisanja javnosti potrebno je osnovati povremeno radno tijelo koje bi izvršila analiza postupaka u 2023. godini u pogledu njihove usklađenosti sa zakonom, budžetom grada i ostalim planovima i programimna koje donosi Skupština grada“, obrazlaže se u odluci.

Stanivuković će Popoviću morati da polaže i ostale račune, s obzirom da će bivši direktor “Vodovoda” biti novi predsjednik Skupštine grada Banjaluka, a što je juče na tviteru objelodanio predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, Milorad Dodik.

U njoj se navodi kako će nakon završetka analize, komisija rezultate predočiti Skupštini grada na razmatranje.

Međutim, iako se trudi da svima drži slovo o transparentnosti, Stanivuković često radi suprotno.

Podsjećamo, ova komisija je u svom izvještaju za prošlu godinu navela kako je gradonačelnik utrostručio broj direktnih sporazuma i od planiranih 110 sproveo 336 ukupne vrijednosti 1,7 miliona maraka.

Stanivuković je kasnije rad ove komisije, ali i izvještavanje medija o njenim rezultatima nazvao budalaštinom.

Kako Stanivuković sprovodi javne nabavke najbolje se može vidjeti kod organizacije nove godine, kada je okitio grad prije nego što je tender za nabavku ukrasa bio okončan.

 

IZVOR: Capital/D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *